Moscova ar putea suspenda mai multe acorduri cu Chişinăul, ameninţă prim-vicepremierul Şuvalov

Rusia ar putea să suspende sau să rezilieze mai multe acorduri încheiate cu Republica Moldova, în urma asocierii acesteia cu Uniunea Europeană (UE), a declarat luni prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

367 afișări
Imaginea articolului Moscova ar putea suspenda mai multe acorduri cu Chişinăul, ameninţă prim-vicepremierul Şuvalov

Moscova ar putea suspenda mai multe acorduri cu Chişinăul, ameninţă prim-vicepremierul Şuvalov

"Este necesar să urmăm posibilitatea pe care ne-o oferă articolul 62 al Convenţiei (de la Viena) cu privire la tratatele internaţionale, din 1969, care evocă o schimbare radicală a circumstanţelor în vederea rezilierii sau suspendării acordurilor", a declarat oficialul rus.

"Astfel ne putem servi, în prezent, de ansamblul arsenalului oferit de documente juridice internaţionale", a ameninţat Şuvalov într-o reuniune convocată de către premierul rus Dmitri Medvedev.

Rusia va adopta măsuri de protejare a pieţei în cazul asocierii Georgiei şi Ucrainei cu UE, le-a spus Medvedev adjuncţilor săi în cursul acestei reuniuni. "Gama de măsuri va fi apropiată, similară (celor pe care le plănuim în cazul Republicii Moldova)", a declarat el, citat de Itar-Tass, avertizând că în cazul în care Kievul şi Tbilisi ratifică acordurile cu UE, la fel ca Chişinăul, vor exista consecinţe asupra "volumelor relaţiilor comerciale", îndemnând să fie adoptată rapid o decizie în vederea protejării pieţei ruseşti.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu UE pe 27 iunie.

Chişinăul, spre deosebire de Tbilisi şi Kiev, a ratificat deja acest Acord.

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice va examina impunerea unor eventuale măsuri de protecţie în relaţiile comerciale cu Republica Moldova în cadrul unei reuniuni prevăzute pe 16 iulie, a anunţat Şuvalov, potrivit RIA Novosti.

Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea să antreneze un aflux de mărfuri pe piaţa rusă. Autorităţile ruse au anunţat deja, anterior, că vor adopta dispoziţiile pe care le consideră necesare pentru a-şi proteja piaţa şi a impus deja o serie de restricţii importului anumitor produse din cele trei foste republici sovietice care încearcă să se apropie de Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici