Muammar Kadhafi a acceptat "încetarea imediată a ostilităţilor" şi lansarea unui dialog între părţile libiene

Muammar Kadhafi a acceptat "foaia de parcurs" menită să ducă la soluţionarea paşnică a conflictului din Libia, propusă de o delegaţie a Uniunii Africane (UA), care va merge luni la Benghazi, bastionul rebelilor libieni, pentru a încerca să-i convingă să depună armele.

87 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi a acceptat "încetarea imediată a ostilităţilor" şi lansarea unui dialog între părţile libiene

Muammar Kadhafi a acceptat "încetarea imediată a ostilităţilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut de preşedintele sud-african Jacob Zuma, după o reuniune la Tripoli între liderul libian şi delegaţia din care face parte.

Delegaţia UA a venit în Libia să pledeze pentru încetarea luptelor, care s-au soldat cu cel puţin 23 de morţi începând de sâmbătă la Ajdabiya (est) şi Misrata (vest), potrivit unor surse medicale şi din cadrul opoziţiei. NATO a evocat o situaţie "disperată" în cele două oraşe şi a promis că va continua bombardamentele pentru a dezarma regimul libian.

Ca de obicei, colonelul Kadhafi a primit în cortul său, la reşedinţa sa din Bab al-Aziziya, delegaţia UA, formată din preşedinţii Jacob Zuma (Africa de Sud), Amadou Toumani Toure (Mali), Mohamed Ould Abdel Aziz (Mauritania) şi Denis Sassou Nguesso (Congo), precum şi din ministrul ugandez al Afacerilor Externe, Henry Oryem Okello.

În cursul serii, Zuma a făcut o scurtă declaraţie presei, la reşedinţa de la Bab al-Aziziya.

"Delegaţia Fratelui Lider a acceptat foaia de parcurs aşa cum am prezentat-o noi", a anunţat el, adăugând că un "apel va fi lansat către NATO să înceteze bombardamentele pentru a da o şansă unui armistiţiu".

Zuma a precizat că va părăsi Libia duminică seara, dar ceilalţi membri ai delegaţiei vor petrece noaptea la Tripoli şi vor merge luni la Benghazi, la 1.000 de kilometri est de Tripoli, pentru a se întâlni cu liderii rebelilor.

Această misiune se anunţă delicată, deoarece insurgenţii au respins un armistiţiu care ar implica menţinerea lui Kadhafi sau a fiilor săi la putere.

Comisarul pentru pace şi securitate al UA, Ramtan Lamamra, a citit ulterior în faţa presei un comunicat potrivit căruia foaia de parcurs prevede în special "încetarea imediată a ostilităţilor", facilitarea furnizării ajutorului umanitar pentru populaţie şi lansarea unui dialog "între părţile libiene", în vederea unei perioade de tranziţie.

"Sincer să vă spun, au avut loc discuţii cu liderul. Dar nu pot să vorbesc despre aceste discuţii, în primul rând pentru că eu nu am participat (la ele), dar şi pentru că eu cred că trebuie păstrată confidenţialitatea", a declarat Laamamra, întrebat dacă în cadrul întâlnirii de duminică seara s-a discutat despre o plecare a lui Kadhafi de la putere.

Pe teren, în luptele purtate în acest sfârşit de săptămână în interiorul şi în jurul oraşului Ajdabiya (est), au fost ucise 12 persoane, iar alte 17 au fost rănite, potrivit spitalelor din Benghazi, unde au fost transportate victimele.

Forţele guvernamentale au bombardat Ajdabiya pentru cea de a doua zi, consecutiv, potrivit unui corespondent AFP.

Rebeliunea a anunţat că a ucis trei mercenari algerieni şi a capturat alţi 15, la Ajdabiya.

Aproximativ zece explozii au fost auzite, duminică dimineaţa, într-un interval de câteva minute, din direcţia oraşului Ajdabiya, potrivit unui jurnalist AFP.

Locuitori care fugeau din oraş au oferit fragmente de informaţii rebelilor, postaţi puţin mai la est. "Există lunetişti camuflaţi pe o clădire înaltă, în centrul oraşului", a spus Rafah Feraj, în vârstă de 45 de ani. "Nu este sigur să treceţi de sensul giratoriu din centru, dincolo de acesta există lunetişti", a adăugat el.

În vestul ţării, un alt front nu dădea, de asemenea, niciun semn de acalmie, şi anume cel de la Misrata, un oraş aflat sub controlul rebelilor, asediat şi bombardat de o lună şi jumătate de către forţele guvernamentale.

În acest sfârşit de săptămână, în luptele de aici au fost ucise 11 persoane.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi-a exprimat, duminică, îngrijorarea cu privire la miile de refugiaţi egipteni, sudanezi, din Ciad sau din alte ţări, blocaţi în apropierea portului Misrata, locuind sub prelate şi în adăposturi improvizate.

La Bruxelles, NATO a anunţat că a distrus cel puţin 26 de tancuri ale trupelor guvernamentale, duminică, şi anume 12 în apropiere de Ajdabiya şi 14 lângă Misrata, unde au fost atinse şi alte tancuri şi baterii de artilerie, duminică după-amiaza.

Situaţia în aceste două oraşe "este disperată pentru libieni, care sunt bombardaţi cu brutalitate de regim. Pentru a contribui la protejarea acestor civili, vom continua să bombardăm dur forţele regimului" Kadhafi, a declarat generalul Charles Bouchard, comandantul operaţiunii Unified Protector.

Un alt oficial din cadrul NATO a dat asigurări că bombardamentele continuau "zi şi noapte". În afară de tancuri, Alianţa Nord-Atlantică vizează depozite de muniţie şi linii de aprovizionare ale forţelor guvernamentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici