Muammar Kadhafi, acuzat de crime împotriva umanităţii. Curtea Penală Internaţională lansează mandat de arestare

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni lansarea unui mandat de arestare împotriva lui Muammar Kadhafi, pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia începând de la 15 februarie.

320 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi, acuzat de crime împotriva umanităţii. Curtea Penală Internaţională lansează mandat de arestare

Muammar Kadhafi, acuzat de crime împotriva umanităţii. Curtea Penală Internaţională lansează mandat de arestare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Camera livrează, prin prezenta, un mandat de arestare împotriva lui Muammar Kadhafi", a declarat judecătoarea Sanji Mmasenono Monageng, în cursul unei audieri publice la Haga.

Judecătorii au emis de asemenea mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii pe numele lui Seif Al-Islam, fiul lui Kadhafi, şi al şefului serviciilor de informaţii libiene, Abdallah Al-Senoussi.

Procurorul Luis Moreno-Ocampo le-a cerut la 16 mai judecătorilor mandate de arestare împotriva celor trei bărbaţi. El i-a acuzat că sunt responsabili pentru crime şi persecuţii comise de forţele de securitate libiene împotriva populaţiei civile, după izbucnirea revoltei la jumătatea lui februarie, în special la Tripoli, Benghazi şi Misrata.

Sesizat de Consiliul de Securitate al ONU la 26 februarie, procurorul CPI a demarat o anchetă la 3 martie.

Revolta din Libia s-a soldat cu mii de morţi, potrivit procurorului CPI. Ea a antrenat fuga în străinătate a aproape 650.000 de libieni şi strămutarea în interiorul ţării a altor 243.000, potrivit ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici