Municipalitatea din Beijing intenţionează să oblige cadrele să-şi declare bunurile imobiliare

Municipalitatea din Beijing studiază o măsură care ar obliga cadrele locale să-şi declare bunurile imobiliare, a anunţat o agenţie de presă, după ce mai mulţi oficiali au intrat în centrul unor scandaluri legate de patrimoniul lor impresionant.

66 afișări
Imaginea articolului Municipalitatea din Beijing intenţionează să oblige cadrele să-şi declare bunurile imobiliare

Municipalitatea din Beijing intenţionează să oblige cadrele să-şi declare bunurile imobiliare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Municipalitatea din Beijing studiază implementarea unui sistem care ar obliga cadrele din administraţia locală să-şi declare toate proprietăţile şi să ofere informaţii despre dimensiunea, tipul şi amplasarea lor, a anunţat o agenţie de presă chineză, citându-l pe viceprimarul oraşului, Li Shixiang.

Articolul nu precizează dacă aceste informaţii vor fi destinate doar pentru uzul intern al Partidului Comunist sau vor fi făcute publice.

Această măsură a fost evocată în contextul în care se intensifică nemulţumirea populaţiei faţă de creşterea spectaculoasă a preţurilor la apartamente (peste 30% într-un an la Beijing) şi faţă de o piaţă imobliară acaparată de oficiali politici corupţi, doritori să îşi camufleze averile dobândite prin infracţiuni.

Într-un caz foarte mediatizat anul trecut, vicepreşedinta unei bănci din Shaanxi (nord) şi membră a unei adunări politice locale a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru că a cumpărat peste 40 de proprietăţi folosind patru identităţi diferite.

La rândul său, Zhao Haibin, un oficial al poliţiei şi membru al Partidului Comunist din provincia Guangdong (sud), a fost demis anul trecut în urma unor investigaţii jurnalistice care au dezvăluit că ar deţine 192 de locuinţe în diferite oraşe.

Numeroşi activişti din China luptă pentru a obţine mai multă transparenţă în privinţa patrimoniului acestor oficiali politici, dar, în pofida campaniei anticorupţie a Guvernului, mai mulţi dintre ei au fost închişi pentru "tulburarea ordinii publice".

Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat în funcţie de un an, a promis să fie necruţător cu corupţia care afectează toate nivelurile partidului, însă, potrivit experţilor, doar o reformă structurală a sistemului politic va permite o stopare a acestui fenomen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici