Municipalitatea din Fukushima vrea să cureţe 110.000 de case contaminate

Autorităţile din oraşul Fukushima, situat la aproximativ 70 de kilometri de centrala avariată, au anunţat marţi un plan care prevede curăţarea într-un termen de doi ani a caselor situate în zonele cele mai contaminate, pentru a proteja şi linişti locuitorii.

328 afișări
Imaginea articolului Municipalitatea din Fukushima vrea să cureţe 110.000 de case contaminate

Municipalitatea din Fukushima vrea să cureţe 110.000 de case contaminate

Aproximativ 110.000 de locuinţe individuale sunt vizate de această operaţiune de amploare, în contextul în care în anumite puncte din oraş există niveluri ridicate de radioactivitate, la şase luni de la accidentul declanşat în complexul atomic Fukushima Daiichi de un cutremur urmat de un tsunami care au devastat regiunea.

"Era şi timpul!", a reacţionat un locuitor în faţa camerelor postului public de televiune NHK.

"Am copii mici şi sunt îngrijorată când ies să se joace afară", a declarat o femeie.

Autorităţile vor să aducă nivelul de contaminare la mai puţin de un microsievert pe oră, în contextul în care, în anumite locuri, nivelul depăşeşte şase microsievert pe oră.

Concret, muncitorii vor fi mandataţi să procedeze la spălarea acoperişurilor, zidurilor şi podelelor caselor din aceste zone în care contaminarea prezintă cel mai ridicat nivel, dar şi a celor în care locuiesc copii.

Cetăţenilor li se va cere să participe la această operaţiune de amploare acolo unde nivelurile de contaminare sunt mai slabe, pentru a limita cheltuielile cu operaţiunea.

Spaţiile publice (grădini, diverse instituţii) vor fi, de asemenea, spălate de către profesionişti şi voluntari.

Planul nu include, în acest stadiu, decontaminarea câmpului şi zonelor împădurite, care reprezintă însă aproximativ 70 la sută din suprafaţa localităţii.

"Municipalitatea face prioritar ceea ce este în măsură să facă, dar dorim să obţinem rapid fonduri naţionale pentru a proceda la decontaminare după un plan global stabilit sub responsabilitatea statului", a subliniat un oficial din Fukushima.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici