Muntele Sinjar, unde s-au refugiat membri ai comunităţii yazidi, sub asediul grupării SI

Gruparea Stat Islamic (SI) a lansat un nou asediu asupra Muntelui Sinjar, din nordul Irakului, unde s-au refugiat în august mii de membri ai comunităţii yazidi în urma ofensivei islamiştilor radicali, au anunţat, miercuri, oficiali locali.

375 afișări
Imaginea articolului Muntele Sinjar, unde s-au refugiat membri ai comunităţii yazidi, sub asediul grupării SI

Muntele Sinjar, unde s-au refugiat membri ai comunităţii yazidi, sub asediul grupării SI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Muntele se află sub asediu", iar islamiştii "încearcă să urce pe jos pentru a-i înfrunta pe voluntarii yazidi", a anunţat Dawud Jundi, lider al forţelor care apără regiunea.

"Aproximativ 200 de familii se află într-o situaţie dificilă pe Muntele Sinjar", a adăugat el, precizând că forţele locale dispun doar de "arme uşoare" pentru a se apăra.

În cursul primei ofensive, civilii refugiaţi pe Muntele Sinjar, majoritatea membri ai comunităţii yazidi, au fost evacuaţi de Siria, cu ajutorul combatanţilor kurzi sirieni, însă traseul din regiune este în prezent blocat.

Asediul a reprezentat o etapă importantă în ofensiva împotriva grupării Stat Islamic, care a preluat între timp controlul asupra unor părţi importante din teritoriul irakian şi a motivat decizia Statelor Unite de a lansa începând din 8 august raiduri aeriene în regiune.

Un al lider al forţelor locale, Mahma Khalil, a declarat că o serie de confruntări au avut loc miercuri în mai multe părţi ale Muntelui Sinjar. Fost membru în Parlamentul irakian, Mahma Khalil a precizat că în regiune nu au fost lansate raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale, în pofida informaţiilor furnizate cu privire la poziţiile deţinute de islamişti.

Ofensiva grupării Stat Islamic a început luni, după ce aproximativ 300 de islamişti echipaţi cu vehicule blindate au atacat şi au preluat controlul asupra unor sate din regiune, iar ulterior au avansat spre Muntele Sinjar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici