Naţiunile Unite condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor la muncă şi educaţie

Un grup de experţi ai Biroului ONU pentru drepturile omului au condamnat, joi, Turcia pentru încălcarea dreptului la muncă şi educaţie în cazul concedierii unor funcţionari publici şi profesori acuzaţi de legături cu organizaţii teroriste, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

494 afișări
Imaginea articolului Naţiunile Unite condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor la muncă şi educaţie

Naţiunile Unite condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor la muncă şi educaţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Regimul din Turcia a dispus concedierea a aproximativ 134.000 de funcţionari publici - inclusiv mii de profesori - fără o investigaţie amănunţită şi plăţi compensatorii, pe baza unor presupuse legături cu organizaţii etichetate de Ankara drept grupări teroriste.

Turcia a decretat stare de urgenţă în luna iulie a anului trecut, în urma unei tentative eşuate de lovitură de stat.

Experţii Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite au precizat că drepturile de bază trebuie să fie respectate chiar şi în condiţiile stării de urgenţă, o situaţie care trebuie să fie limitată într-o societate democratică.

"Nu a existat nicio încercare de a arăta că aceste măsuri de concediere, care au distrus carierele şi vieţile a zeci de mii de persoane, îndeplinesc toate criteriile necesare, în fiecare caz", se arată într-un comunicat al ONU.

Experţii ONU au mai menţionat că "închiderea a 200 de surse media a subminat posibilitatea unei dezbaterii informate înaintea referendumului cu privire la posibilitatea de a creşte puterile preşedinţiei".

Duminică, cetăţenii turci sunt chemaţi la vot privind propuneri de amendamente constituţionale. Experţii Naţiunilor Unite susţin că noua Constituţie care ar instaura un sistem prezidenţial de guvernare în Turcia, care va fi lipsit de control şi echilibru.

"Având în vedere natura sistematică a decretelor de urgenţă emise începând cu luna iulie, astfel de puteri ar putea fi utilizate în moduri care exacerbează deja existentele încălcări majore ale drepturilor economice, sociale şi culturale", se arată în raportul ONU.

Specialiştii în drepturile omului sunt îngrijoraţi de faptul că modificările propuse ar permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să declare în mod unilateral starea de urgenţă şi măsurile conexe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici