NATO priveşte şi spre răsărit / Japonia doreşte un angajament sporit al NATO în Asia / Mai mulţi lideri asiatici vor fi la Vilnius, lucru ce aduce obiecţiile Beijingului

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida va încerca să consolideze legăturile cu membrii NATO în timpul summitului din Lituania, în timp ce alianţa încearcă să aprofundeze cooperarea cu ţările cu mentalităţi similare pentru a contracara Rusia şi a supraveghea China.

948 afișări
Imaginea articolului NATO priveşte şi spre răsărit / Japonia doreşte un angajament sporit al NATO în Asia / Mai mulţi lideri asiatici vor fi la Vilnius, lucru ce aduce obiecţiile Beijingului

NATO priveşte şi spre răsărit / Japonia doreşte un angajament sporit al NATO în Asia / Mai mulţi lideri asiatici vor fi la Vilnius, lucru ce aduce obiecţiile Beijingului

Kishida va profita de această ocazie pentru a sublinia necesitatea ca relaţiile dintre Japonia şi NATO să fie mai puternice, potrivit secretarului şef al cabinetului Hirokazu Matsuno, în ciuda obiecţiilor Beijingului cu privire la extinderea occidentală în regiune. Lui Kishida i se vor alătura la Vilnius lideri din Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, relatează Bloomberg.

Vizita va arăta că "securitatea în Indo-Pacific şi în Europa este inseparabilă", a declarat Matsuno vineri reporterilor, adăugând că aceasta va confirma "angajamentul mai puternic al NATO" în regiune.

Potrivit unui diplomat european de rang înalt, aliaţii NATO poartă discuţii cu privire la o posibilă declaraţie cu cele patru ţări din Indo-Pacific, care ar stabili o cooperare mai profundă şi ar reitera faptul că securitatea în Europa este interconectată cu securitatea în regiune.

După ce anul trecut a numit Beijingul drept o provocare pentru alianţă, NATO a încercat să aprofundeze legăturile cu cei mai apropiaţi prieteni ai Americii din regiune. Dar când în luna mai au apărut planuri de a deschide primul birou al NATO în Asia, preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat acest lucru avertizand că orice încercare de a extinde sfera de acţiune a NATO ar fi o "mare greşeală".

NATO a condamnat parteneriatul dintre China şi Rusia ca fiind un afront la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a declarat că China reprezintă o "provocare sistemică" pentru alianţă.
 
"Ceea ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru Asia", a declarat în iunie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vizitat recent Japonia şi Coreea.

Această poziţie vine în contextul în care Washingtonul încearcă să dezvolte diverse mecanisme multilaterale în regiunea Indo-Pacific, lucru despre care Beijingul spune că este menit să îi limiteze ascensiunea. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici