NATO şi SUA au criticat planurile autorităţilor din Kosovo privind crearea unei armate naţionale

NATO şi Statele Unite au criticat planurile autorităţilor din Kosovo în ceea ce priveşte crearea unui armate naţionale, după ce Parlamentul de la Priştina a semnalat miercuri că ar putea trece peste opoziţia minorităţii sârbe, relatează The Associated Press online.

1854 afișări
Imaginea articolului NATO şi SUA au criticat planurile autorităţilor din Kosovo privind crearea unei armate naţionale

NATO şi SUA au criticat planurile autorităţilor din Kosovo privind crearea unei armate naţionale (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Guvernul kosovar a ordonat crearea unei armate naţionale încă de acum trei ani, însă deputaţii sârbi au declarat că vor bloca adoptarea schimbărilor constituţionale necesare pentru punerea în aplicare a acestor planuri.

Miercuri, Parlamentul de la Priştina a indicat că ar putea trece peste opoziţia reprezenţaţilor minorităţii sârbe prin adoptarea unor amendamente care să permită forţelor de securitate kosovare să cumpere armament greu, fapt ce ar însemna transformarea acestor forţe într-o armată.

NATO, care are aproximativ 4.500 de militari staţionaţi în Kosovo, a declarat că potenţialele efecte ale acestor planuri sunt îngrijorătoare.

"Am spus foarte clar că astfel de acţiuni unilaterale nu sunt de ajutor", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după discuţiile cu preşedintele şi premierul din Kosovo.

Ambasada Statelor Unite la Priştina a comunicat că adoptarea amendamentelor "ne-ar forţa să reevaluăm … asistenţa oferită forţelor de securitate din Kosovo".

Şi Serbia şi-a manifestat opoziţia, ministrul de Externe de la Belgrad, Ivica Dacic, a declarat că noua lege ar cauza "instabilitate în regiune".

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a cerut marţi Parlamentului să transforme structurile armate kosovare într-o armată.

"Transformarea Forţelor de Securitate Kosovare într-o armată reprezintă un pas normal într-un stat suveran şi independent", a declarat Hashim Thaci.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici