Navă americană, imobilizată de Marina venezueleană

Autorităţile din Guyana au anunţat că Marina venezueleană a pătruns în apele sale teritoriale şi a imobilizat o navă americană, relatează BBC News online.

602 afișări
Imaginea articolului Navă americană, imobilizată de Marina venezueleană

Navă americană, imobilizată de Marina venezueleană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul din Guyana a precizat că acţiunile Venezuelei în regiunea disputată Essequibo constituie "o ameninţare gravă la adresa păcii în regiune". Nava aparţine Anadarko, o companie cu sediul în Texas, care a obţinut un contract pentru a căuta petrol în regiune. Însă, în opinia autorităţilor de la Caracas, nava opera ilegal în ape venezuelene. Statele Unite au refuzat să comenteze în legătură cu operaţiunea.

Nava MV Teknik Perdana cerceta fundul marin joi, când a fost abordată de o navă din cadrul Marinei venezuelene şi obligată să navigheze până la Insula venezueleană Margarita, unde urma să ajungă sâmbătă. Cel puţin cinci cetăţeni americani se aflau la bord, potrivit companiei.

Departamentul de Stat american a anunţat, într-un comunicat, că este la curent cu informaţii potrivit cărora din echipajul navei fac parte cinci americani, dar a refuzat să comenteze "din motive de confidenţialitate".

Nava navighează sub pavilion panamez şi este proprietatea unei companii de prospecţii marine din Singapore. Un purtător de cuvânt al Anadarko a declarat că aceasta are un contract cu compania şi efectua o misiune de prospectare din partea Guvernului din Guyana. El a adăugat că firma cooperează cu Guvernul din Guyana, Paza de Coastă şi ambasada americane în vederea eliberării echipajului şi navei.

Ministerul venezuelean de Externe i-a răspuns imediat, anunţând într-un comunicat că cere explicaţii autorităţilor din Guyana, că are o "vocaţie paşnică" şi că nu doreşte "revenirea la situaţii anterioare de confruntare" cu acestea.

O zonă vastă de la vest de fluviul Essequibo reprezintă două trimi din teritoriul Guyanei. Aceasta a fost revendicată de Venezuela încă din secolul al XIX-lea, pe când Guyana era o colonie britanică. Însă fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez a încercat să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici