Navi Pillay: Procesele în masă din Egipt sunt o parodie de justiţie

Procesele în masă din Egipt, care au dus la condamnarea a peste 220 de persoane la moarte, sunt "imorale şi constituie o parodie de justiţie", a declarat, luni, Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

97 afișări
Imaginea articolului Navi Pillay: Procesele în masă din Egipt sunt o parodie de justiţie

Navi Pillay: Procesele în masă din Egipt sunt o parodie de justiţie

Într-un comunicat publicat la Geneva, Pillay s-a declarat "şocată şi foarte alarmată" în legătură cu sentinţele şi pedepsele între şapte şi zece ani de închisoare pronunţate luni pentru trei jurnalişti ai postului Al-Jazeera, acuzaţi de susţinerea grupării Fraţii Musulmani a preşedintelui destituit Mohamed Morsi. În acest caz, alţi 11 jurnalişti judecaţi în contumacie, dintre care trei sunt străini, şi anume doi britanici şi o olandeză, au fost condamnaţi la zece ani de închisoare.

Ea a apreciat că acuzaţiile aduse la adresa unor jurnalişti sunt "prea generale şi vagi, şi, prin urmare, întăreşte ideea că ţinta reală este libertatea de exprimare".

"Nu este o infracţiune să deţii o cameră sau să încerci să prezinţi dintr-un punct de vedere diferit un anumit eveniment. Nu este o infracţiune să critici autorităţile sau să intervievezi persoane care au opinii nepopulare", a insistat ea, îndemnând autorităţile egiptene să "elibereze fără întârziere" toţii jurnaliştii şi reprezentanţii media.

Aceste condamnări, precum şi condamnarea la moarte, sâmbătă, a 183 de presupuşi susţinători ai fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi, inclusiv a lui Mohamed Badie, liderul grupării islamiste Fraţii Musulmani, de-acum interzise, au fost pronunţate în urma unor proceduri judiciare "punctate de nereguli şi care sunt o încălcare a dreptului internaţional", a denunţat ea.

Navi Pillay a criticat "o reprimare şi atacuri fizice din ce în ce mai severe la adresa presei şi membrilor societăţii civile din Egipt", arătându-se "extrem de preocupată de rolul sistemului judiciar în aceste acte de represiune".

"Hărţuirea, reţinerea şi anchetarea unor jurnalişti naţionali şi internaţionali, inclusiv bloggeri, dar şi atacuri violente ale unor atacatori neidentificaţi au devenit monedă curentă", a adăugat ea, notând că cel puţin şase jurnalişti au fost ucişi în Egipt începând din august 2013.

"Cred că aceste procese în masă şi pedepse cu moartea sunt imorale şi constituie o parodie de justiţie", a declarat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici