Negociatorul iranian Javad Zarif ţipă des la omologii occidentali. Khamenei îi cere un ton temperat

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, i-a cerut ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, să nu mai ţipe la secretarul de Stat american, John Kerry, în cursul negocierilor nucleare, după mai multe situaţii tensionate în care au intervenit agenţii de securitate, potrivit Fox News.

273 afișări
Imaginea articolului Negociatorul iranian Javad Zarif ţipă des la omologii occidentali. Khamenei îi cere un ton temperat

Negociatorul iranian Javad Zarif ţipă des la omologii occidentali. Khamenei îi cere un ton temperat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa occidentală a relatat încă din noiembrie 2014 despre temperamentul irascibil al ministrului iranian de Externe, Javad Zarif. Acesta a ţipat în mai multe rânduri la interlocutorii internaţionali, în cursul negocierilor pe tema programului nuclear iranian. În multe ocazii, agenţii de securitate au intrat în sala negocierilor, pentru a evita degenerarea tensiunilor.

Fostul Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton a confirmat că Zarif vorbeşte foarte agresiv, explicând că ea se obişnuise.

Abbas Araqchi, un diplomat iranian, a admis că Javad Zarif a ţipat la John Kerry în cursul negocierilor de la Geneva, explicând că a fost un incident "fără precedent" în istoria diplomaţiei americane.

Potrivit presei iraniene, în acest context, liderul suprem iranian, Ali Khamenei, i-a cerut lui Javad Zarif să îşi schimbe comportamentul în cursul negocierilor şi să adopte un ton mai blând şi mai civilizat.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema controversatului program nuclear al regimului islamist de la Teheran. Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Teheranul respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici