Nelson Mandela a fost EXTERNAT, anunţă preşedinţia sud-africană

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, a fost externat duminică de la clinica din Pretoria unde a fost spitalizat aproape trei luni, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

472 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela a fost EXTERNAT, anunţă preşedinţia sud-africană

Nelson Mandela (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Fostul preşedinte Nelson Mandela a fost externat, în această (duminică) dimineaţa, 1 septembrie 2013, din spitalul de la Pretoria unde era trat", a anunţat preşedinţia, adăugând că starea acestuia "rămâne critică şi uneori instabilă".

Preşedinţia a dezminţit sâmbătă informaţii de presă potrivit cărora eroul luptei naţionale împotriva apartheidului ar fi revenit la domiciliu în Johannesburg.

O ambulanţă, escortată de poliţişti, a fost văzută duminică sosind la domiciliul acestuia, la periferia Johannesburgului, cu puţin înainte de ora 9.00 GMT (12.00, ora României).

Mandela va putea primi la domiciliu îngrijiri intensive la fel ca la clinică, se precizează în comunicat. Însă el va putea fi reinternat la spital în viitor, "dacă starea sănătăţii justifică acest lucru".

Biroul preşedintelui Jacob Zuma a anunţat că fostul preşedinte a fost monitorizat de "o amplă medicală largă, alcătuită din reprezentanţi ai armatei, lumii universitare şi sectorului privat, dar şi din alte sfere ale sănăţii publice".

Primul preşedinte de culoare al ţării - numit cu afecţiune şi "Madiba", numele său de clan - a fost spitalizat pe 8 iunie pentru o nouă recidivă a unei infecţii pulmonare, într-o stare calificată drept "gravă". El putea să respire, atunci, fără asistenţă, potrivit preşedinţiei. Însă ulterior starea sa s-a deteriorat, devenind "critică" pe 23 iunie.

Preşedinţia, care oferă informaţii oficiale despre sănătatea laureatului Nobel pentru Pace, a refuzat întotdeauna să intre în detalii, invocând secretul medical.

Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt probabil legate de sechele ale unei tuberculoze contractate în timpul detenţiei pe Robben Island, în largul coastelor oraşului Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare la care a fost condamnat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici