Nelson Mandela este "în continuare în stare critică, dar stabilă", anunţă preşedinţia sud-africană

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, spitalizat de peste o lună, este "în continuare în stare critică, dar stabilă", a anunţat marţi Preşedinţia sud-africană într-un comunicat scurt, fără să furnizeze alte detalii medicale.

124 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela este "în continuare în stare critică, dar stabilă", anunţă preşedinţia sud-africană

Nelson Mandela (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Actualul şef de stat, Jacob Zuma, a adresat mulţumiri necunoscuţilor veniţi în faţa clinicii pentru a-l susţine pe eroul luptei anti-apartheid care va împlini în curând 95 de ani, celor care se roagă pentru el şi comunităţii internaţionale pentru "fluxul continuu de mesaje de sprijin pentru Madiba şi familia sa".

Nelson Mandela, numit de către compatrioţi cu numele său de clan, "Madiba", în semn de afecţiune şi respect, este spitalizat, începând din 8 iunie, la Mediclinic Heart Hospital, o clinică privată din Pretoria.

Autorităţile evocă secretul medical pentru a spune cât mai puţine posibil.

Spitalizat de urgenţă şi în stare gravă, el respira în momentul spitalizării fără asistenţă, ceea ce nu mai este cazul de-acum.

În seara zile de 23 iunie, Preşedinţia sud-africană a anunţat o subită degradare a stării sale, calificată drept "critică" din acel moment.

Pe 26 iunie, un avocat al familiei Mandela a scris într-un document judiciar că fostul preşedinte sud-african se află în "stare vegetativă permanentă", iar familia sa ar lua în calcul, la sfatul medicilor, să debranşeze aparatele care îl menţin artificial în viaţă. "Ei aşteaptă să-şi îngroape părintele şi bunicul", conchidea avocatul.

Zuma a anunţat o ameliorare a stării de sănătate în cursul după-amiezii de 27 iunie, însă, cu toate acestea, preşedintele Barack Obama, aflat în vizită oficială, nu l-a vizitat la spital.

Rarele comunicate difuzat de Preşedinţia sud-africană repetă de atunci că starea de sănătate a lui Nelson Mandela este "critică, dar stabilă", iar autorităţile refuză să spună mai multe, invocând "confidenţialitatea medic-pacient".

Probleme pulmonare recurente ale lui Mandela sunt probabil cauzate de urmele lăsate de tuberculoza pe care a contractat-o în timpul şederii pe Robben Island, în largul oraşului Cape Town, unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenţie din timpul regimului apartheidului.

El urmează să împlinească 95 de ani pe 18 iulie, zi denumită "Mandela Day" ("Ziua Mandela") de ONU, care îndeamnă cetăţenii lumii la organizarea unei acţiuni în onoarea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici