Comemorarea Holocaustului: Netanyahu compară Iranul cu nazismul şi acuză marile puteri că repetă greşelile dinaintea războiului -VIDEO

Benjamin Netanyahu a comparat Iranul cu regimul nazist, în discursul pe care l-a susţinut la comemorarea Holocaustului, şi a acuzat comunitatea internaţională de repetarea greşelilor pe care le-a comis înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

380 afișări
Imaginea articolului Comemorarea Holocaustului: Netanyahu compară Iranul cu nazismul şi acuză marile puteri că repetă greşelile dinaintea războiului -VIDEO

Netanyahu compară Iranul cu nazismul şi acuză marile puteri că repetă greşelile dinaintea războiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul israelian a comparat miercuri politicile Republicii islamice cu cele ale regimului nazist condus de către Adolf Hitler - care a condus Germania din 1933 şi până când a fost înfrânt, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945 -, în discursul pe care l-a susţinut la Memorialul Holocaustului Yad Vashem.

"Aşa cum s-au străduit naziştii să calce în picioare civilizaţia şi să o înlocuiască cu o «rasă de stăpâni», distrugând poporul evreu, tot aşa se străduieşte Iranul să preia controlul asupra regiunii şi să se extindă, cu scopul declarat de a distruge statul evreiesc", a spus el.

El a profitat de ocazie să îşi reitereze opoziţia faţă de acordul-cadru la care au ajuns cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai ONU (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China) şi Germania cu Iranul, cu scopul de a limita programul nuclear iranian astfel încât să nu mai poată fi folosit în scopuri militare, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului.

"În loc să ceară Iranului să-şi distrugă capabilităţile nucleare şi să condiţioneze ridicarea sancţiunilor de încetarea agresiunilor, puterile lumii se retrag, lăsând Iranului capabilităţi nucleare şi permiţându-i să le extindă, ulterior, fără să ţină cont de acţiunile iraniene în Orientul Mijlociu şi în lume", a denunţat el.

"A învăţat, oare, lumea din tragedia evreiască universală, de neînţeles, din secolul trecut", a întrebat şeful Executivului israelian, referindu-se la Holocaust, în care aproximativ şase milioane de evrei au fost ucişi de către nazişti.

"Puterile se fac că nu aud mulţimea din Iran strigând «moarte Americii, moarte Israelului»", a continuat el. "Guverne democratice au comis o greşeală monumentală înainte de al Doilea Război Mondial, iar noi, împreună cu mulţi dintre vecinii noştri, suntem convinşi că o greşeală amară a fost făcută, de asemenea, acum", a subliniat Netanyahu.

Premierul Israelului a denunţat în numeroase rânduri acordul-cadru la care au ajuns marile puteri şi Iranul, ce urmează să fie finalizat până la 30 iunie şi să conducă la anularea sancţiunilor economice impuse regimului islamic.

El a făcut aceste declaraţii cu doar câteva ore înainte ca Israelul să înceteze orice activitate, miercuri, la fluieratul sirenelor, marcând eliberarea unor lagăre de concentrare naziste în urmă cu 70 de ani.

 

Today is Yom HaShoah, the Holocaust memorial day in Israel. On this day, a single siren is sounded throughout the entire country of Israel. During the siren, everything, everywhere in the country stops. Here is a video of Israelis stopping their car in the middle of the road to stand in remembrance of the 6 million Jews murdered by the Nazi regime when the siren sounds. #NeverAgain

Posted by StandWithUs on Wednesday, April 15, 2015

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici