Nikolici: Serbia nu se teme că refuzul de a impune sancţiuni Rusiei îi va întârzia aderarea la UE

Serbia nu se teme că refuzul de a impune sancţiuni Rusiei îi va întârzia aderarea la Uniunea Europeană (UE), a declarat preşedintele Tomislav Nikolici sâmbătă pentru un post rusesc de radio, evocând nerecunoaşterea Kosovo de unii europeni, inclusiv de către România, relatează RIA Novosti.

269 afișări
Imaginea articolului Nikolici: Serbia nu se teme că refuzul de a impune sancţiuni Rusiei îi va întârzia aderarea la UE

Tomislav Nikolici, preşedintele Serbiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Europa va încerca, cu siguranţă, să determine Serbia să impună sancţiuni Rusiei. Iar poate că o asemenea încercare va avea loc în viitorul apropiat, pentru că Europa insistă asupra politicii externe comune în cadrul acordului privind aderarea noastră la UE", a declarat Nikolici într-un interviu pentru postul de radio Rossia-1.

"De fapt Europa nu are o politică externă comună asupra vreunui subiect. Un exemplu este recunoaşterea Kosoco şi Metohiei. Dacă există vreo politică externă comună, cum a fost posibil ca o parte a membrilor UE să nu recunoască independenţa Kosovo şi Metohiei? Aceştia sunt Slovacia, România, Spania, Grecia şi Ciprul. Iar acest lucru este mult mai serios decât impunerea unor sancţiuni unui stat. De aceea, dacă există excepţii, acestea trebuie să existe pentru toţi, inclusiv pentru Serbia", a subliniat preşedintele sârb.

Nikolici a spus că nu-i este teamă de amânarea aderării Serbiei la UE din cauza politicii sale. "Atunci când am decis să negociem cu UE, nu am vorbit despre a impune sancţiuni Rusiei", a argumentat el.

Preşedintele sârb a explicat, de asemenea, că politica actuală a ţării sale faţă de Rusia şi UE este diferită de cea a Ucrainei de acum un an. "O parte a Ucrainei voia să fie cu UE, alta voia să fie cu Rusia. Serbia nu este divizată în acest subiect. Ea vrea să fie atât cu Rusia, cât şi cu UE. Iar acest lucru trebuie să-i fie acordat atât de ambele", a spus el.

UE a impus mai multe rânduri de sancţiunii unor bănci, companii în domeniul energetic şi al Apărării din Rusia, dar şi anumitor ruşi, din cauza presupusei implicări a Moscovei în conflictul ucrainean. Serbia a refuzat să susţină aceste sancţiuni.

Săptămâna trecută, ambasadorul sârb în Rusia Slavenko Terzici a declarat că "leadershipul sârb a spus clar că nu se va alătura niciodată sancţiunilor impuse Rusiei".

Oficiali europeni şi occidentali au solicitat Serbiei, candidată la aderarea la UE, să se alăture sancţiunilor impuse de Bruxelles Rusiei în urma crizei din Ucraina, însă Belgradul evită aplicarea măsurilor, pentru a nu-şi supăra aliatul tradiţional. Moscova a susţinut Belgradul în mai multe dosare sensibile, în special în ceea ce priveşte independenţa Kosovo.

Kosovo şi-a proclamat pe 17 februarie 2008 independenţa, pe care Rusia nu o recunoaşte, denunţând un "precedent" cauzat de ingerinţe internaţionale, Moscova referindu-se astfel la intervenţia NATO în fosta Iugoslavie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici