Nivel-record de radiaţii la reactoarele nucleare avariate de la Fukushima

Un nivel-record de radiaţii a fost înregistrat între clădirile celor două reactoare avariate ale centralei nucleare de la Fukushima, a anunţat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care gestionează centrala avariată de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie.

489 afișări
Imaginea articolului Nivel-record de radiaţii la reactoarele nucleare avariate de la Fukushima

Nivel-record de radiaţii la reactoarele nucleare avariate de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit TEPCO, nivelul de radiaţii atinge cel puţin zece sieverţi pe oră, în apropierea molozului strâns între reactoarele 1 şi 2 ale acestei centrale avariate de puternicul cutremur urmat de un tsunami uriaş care a devastat nord-estul Japoniei, în urmă cu aproape cinci luni.

Cel mai ridicat nivel anterior de radiaţii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost înregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei până la patru sieverţi pe oră, în interiorul reactorului numărul unu.

"Efectuăm, în continuare, verificări asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate", a explicat un purtător de cuvânt al TEPCO.

Guvernul şi TEPCO prevăd, în continuare, să stabilizeze situaţia de la Fukushima, făcând eforturi să aducă reactoarele către o stare numită de "oprire la rece", până în ianuarie. De la accident, au avut loc diferite acţiuni, pentru coborârea progresivă a temperaturii combustibilului, mai ales cu ajutorul unui sistem de circulare a apei de răcire.

După 11 martie, în incinta Fukushima a avut loc o serie de avarii, între care şi explozii de hidrogen, care au distrus o parte a clădirilor şi au determinat emanaţii importante de substanţe radioactive în mediul înconjurător.

Cu toate acestea, Guvernul a anunţat, recent, că nivelurile de radiaţie din împrejurimile centralei au înregistrat o valoare cu două milionimi mai mică decât vârful înregistrat la 15 martie.

Aproximativ 80.000 de persoane, care locuiau, anterior, pe o rază de 20 de kilometri de centrală sau în localităţi care au fost deosebit de contaminate, au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele, din cauza riscurilor pentru sănătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici