Noi confruntări între poliţie şi manifestanţii antiguvernamentali la Teheran - VIDEO şi GALERIE FOTO

Noi confruntări au izbucnit duminică dimineaţa în centrul Teheranului între poliţie şi miile de manifestanţi ostili preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, potrivit mai multor surse citate de AFP.

20 afișări
Imaginea articolului Noi confruntări între poliţie şi manifestanţii antiguvernamentali la Teheran - VIDEO şi GALERIE FOTO

Noi confruntări între poliţie şi manifestanţii antiguvernamentali la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mii de persoane sosite în grupuri mici s-au reunit spontan în mai multe locaţii pe bulevardul Enghelab, în pofida prezenţei masive a poliţiei pe această axă care traversează Teheranul de la est la vest şi care a fost sâmbătă scena manifestaţiilor antiguvernamentale, potrivit aceloraşi surse.

Poliţia a intervenit rapid, utilizând gaze lacrimogene şi atacând manifestanţii care au replicat incendiind pubelele şi aruncând cu pietre pentru a se proteja de gazele lacrimogene şi a bloca străzile.

Confruntările au fost mai intense în apropierea pieţei Enghelab, unde mii de persoane s-au reunit înainte ca poliţia să intervină, şi în apropierea pieţei Ferdusi, potrivit aceloraşi surse.

Numeroşi manifestanţi, agresaţi sau urmăriţi de scutieri, pe jos sau pe motociclete, şi de miliţiile islamice Basij, s-au refugiat în imobilele din împrejurimi.

Spre prânz, mulţimea de manifestanţi continua să crească, adunându-se pe străzile şi bulevardele din apropierea bulevardului Enghelab complet închis şi izolat de forţele de ordine şi survolat de elicoptere.

După dispersarea manifestanţilor opoziţiei, câteva mii de susţinători ai puterii s-au reunit pentru o contramanifestaţie organizată tot pe bulevardul Enghelab, scandând lozinci în favoarea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Opoziţia care contestă realegerea preşedintelui Ahmadinejad în iunie a făcut apel la noi manifestaţii duminică dimineaţa în centrul Teheranului, în cadrul reuniunilor şi marşurilor prevăzute de Ashura, zi de doliu naţional care comemorează martiriul imamului Hossein, personaj marcant al islamului şiit.

Manifestanţii, dintre care unii se loveau peste piept în semn de doliu, au scandat în special "Moarte dictatorului", făcând aluzie la preşedintele Ahmadinejad şi "Ya Hossein, Mir Hossein", scandare care reuneşte opoziţia asociind numele imamului Hossein cu cel al fostului premier, Mir Hossein Moussavi, rivalul lui Ahmadinejad în alegeri, care a devenit unul dintre personajele marcante ale rezistenţei în faţa guvernului.

"Vom lupa vom muri, dar vom recuceri Iranul", au scandat manifestanţii, proclamând totodată "este luna sângelui, iar (miliţiile) Basij vor cădea", făcând o dublă aluzie la luna doliului de Moharram, Ashura fiind punctul culminant, şi miliţiile folosite în ultimele luni de Guvern împotriva manifestaţiilor.

Opoziţia a reuşit să organizeze sâmbătă mai multe manifestaţii de amploare medie la Teheran, care au fost însă reprimate cu violenţă de poliţie, mai multe persoane fiind arestate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici