Noi dezvăluiri în cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul norvegian a primit un telefon de ameninţare înaintea atacurilor din 22 iulie

Guvernul norvegian a primit un apel telefonic de ameninţare, prezentând similitudini suspecte cu atacurile din 22 iulie, cu câteva luni înainte de această tragedie, dar poliţia nu a fost alertată, a anunţat vineri postul public de radio NRK.

194 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri în cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul norvegian a primit un telefon de ameninţare înaintea atacurilor din 22 iulie

Cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul norvegian a primit un telefon de ameninţare înaintea atacurilor din 22 iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit NRK, un bărbat care avea acelaşi limbaj ca Anders Behring Breivik a criticat Guvernul norvegian, a declarat că va împuşca membrii Tineretului laburist şi a menţionat existenţa unui "manifest" în cadrul unui apel telefonic adresat Guvernului în martie 2011.

Din cauza naturii "neobişnuite" şi "perturbatoare" a afirmaţiilor, centralista a consemnat apelul într-o notă scrisă dar aceasta nu a fost niciodată transmisă poliţiei, a declarat Centrul de servicii al Guvernului (DSS).

"Apelul nu a fost considerat o ameninţare concretă, ci mai degrabă o conversaţie incoerentă", a declarat un oficial din cadrul DSS, Margot Vaagdal, fără a confirma conţinului acestei convorbiri.

După câteva luni, la 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, dintre care numeroşi adolescenţi, detonând mai întâi o bombă în apropierea sediului Guvernului, apoi deschizând focul împotriva a sute de tineri reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya.

În aceeaşi zi, el a difuzat pe Internet un manifest în care îşi expunea teoriile islamofobe şi ostile multiculturalismului.

"După atacurile din 22 iulie, am apreciat că o parte din ceea ce s-a spus ar putea fi semnificativ pentru caz şi am informat poliţia", a declarat Vaagdal.

Potrivit NRK, în nota sa scrisă, centralista a menţionat natura ameninţărilor, numele interlocutorului, numărul lui de telefon şi data apelului.

DSS susţine în prezent că nu ştie dacă autorul apelului telefonic a fost Behring Breivik şi precizează că nota se află undeva în clădirea răvăşită de bomba detonată de extremist.

Suferind de "schizofrenie paranoidă" şi, prin urmare, fără responsabilitate penală potrivit a doi experţi pshiatri mandataţi de tribunalul din Oslo, Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, este în prezent deţinut preventiv în aşteptarea deschiderii procesului său la 16 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici