Noi focuri de artilerie la frontiera intercoreeană din Marea Galbenă

Coreea de Nord a recurs din nou, joi, la focuri de artilerie în Marea Galbenă, pentru a doua zi consecutiv, într-o zonă aflată la frontiera cu Coreea de Sud, pe care cele două state şi-o dispută, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

18 afișări
Imaginea articolului Noi focuri de artilerie la frontiera intercoreeană din Marea Galbenă

Noi focuri de artilerie la frontiera intercoreeană din Marea Galbenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe obuze au fost trase în jurul orei locale 08.15 (01.15, ora României) în apropierea insulei Baengnyeong, aflată sub administraţie sud-coreană, potrivit agenţiei.

Oficiali ai armatei sud-coreene au declarat că verifică aceste informaţii.

Miercuri, armatele nord-coreeană şi sud-coreeană au avut un schimb de focuri de artilerie în apropierea frontierei maritime sensibile din Marea Galbenă, provocând reacţii din partea Statelor Unite care au condamnat "acţiunile provocatoare".

"Ne opunem ferm noilor agresiuni care intensifică tensiunile în această zonă de frontieră disputată de mult", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, care a făcut un apel ca toată lumea să se abţină.

Coreea de Nord a declarat o zonă interzisă navigaţiei "iar tirurile de artilerie constiuie acţiuni de provocare", a apreciat la rândul său purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Schimburile de focuri de miercuri nu s-au soldat cu victime, dar frontiera intercoreeană din Marea Galbenă constituie o zonă ultra-sensibilă unde s-au produs mai multe incidente navale.

Cele mai grave s-au produs între 1999 şi 2002 între navele nord-coreene şi cele sud-coreene, dintre care ultimul în noiembrie 2009.

Zona maritimă frontalieră este o sursă inepuizabilă de conflict între Phenian şi Seul de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953). Coreea de Nord contestă această frontieră stabilită de ONU la sfârşitul războiului, cerând mutarea acesteia mai spre sud.

Ca de obicei, regimul stalinist a avut o atitudine schimbătoare în ultimele luni, acceptând ajutor din partea statului vecin şi ameninţând cu represalii militare.

Încă de duminică, Phenianul a criticat planul Coreei de Sud care prevedea o "lovitură preventivă" în vederea contracarării oricărui atac nuclear.

În acest dosar, Phenianul cere ca precondiţie pentru reluarea negocierilor privind denuclearizarea sa un tratat de pace cu Statele Unite, ceea ce Washingtonul refuză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici