Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în Marea Galbenă

Schimburi de focuri s-au înregistrat miercuri dimineaţa în Marea Galbenă, între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, într-o zonă în care Phenianul a interzis navigaţia marţi, potrivit oficialilor sud-coreeni.

112 afișări
Imaginea articolului Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în Marea Galbenă

Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în Marea Galbenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Artileria nord-coreeană a tras în jurul orei locale 09.00 (02.00 ora României), mai multe obuze în Marea Galbenă, în apropierea frontierei intercoreene pe care Phenianul o contestă, a declarat un purtător de cuvând al Statului Major sud-coreean.

"Armata noastră a ripostat imediat", a precizat un oficial al preşedinţiei sud-coreene, sub protecţia anonimatului.

Incidentul s-a produs în timp ce Coreea de Nord a interzis marţi navigaţia într-o zonă situată în Marea Galbenă, pe coasta sa vestică.

Artileria nord-coreeană a tras focuri de pe coastă, la nord de frontieră, iar armata sud-coreeană a replicat ţintind obuzele nord-coreene în aer, a explicat oficialul sud-coreean, fără a preciza ce tip de muniţie a fost folosită şi ce cantitate.

Schimbul de focuri nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, a precizat acesta.

"Artileria noastră a ţintit obuzele în timp ce se aflau în aer. Trebuie să ţintim orice obiect aflat în aer care se îndreaptă către noi, potrivit manualului militar", a adăugat oficialul.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, armata nord-coreeană a tras obuze în mare în apropierea insulei Baengnyeong, aflată sub administraţie sud-coreeană.

Militarii sud-coreeni prezenţi pe insulă au ripostat trăgând obuze cu rază de acţiune de 3-4 kilometri, potrivit Yonhap.

Frontiera intercoreeană din Marea Galbenă constituie o zonă sensibilă în care s-au produs mai multe incidente navale, cele mai grave în 1999-2002, între navele nord-coreene şi cele sud-coreene.

Ultimul incident s-a produs în noiembrie, autorităţile sud-coreene afirmând atunci că au provocat pagube semnificative unei nave nord-coreene care încălcase frontiera maritimă ignorând salvele de avertiment.

Phenianul a dat atunci asigurări că a recurs la "mijloace militare" pentru a-şi apăra frontiera maritimă.

Luna trecută, Coreea de Nord a recomandat navelor sud-coreene să evite zona frontierei maritime, sugerând că artileria sa desfăşoară aici exerciţii.

Zona maritimă de frontieră este o sursă inepuizabilă de conflict între Phenian şi Seul după încheierea războiului coreean (1950-1953). Coreea de Nord contestă această frontieră trasată de ONU la sfârşitul războiului şi ar dori deplasarea acesteia mai spre sud.

Marţi, oficialii sud-coreeni au declarat că Phenianul a decretat pentru două luni interdicţie pentru pescuitul în două zone maritime frontaliere. Acest tip de măsuri precedă uneori exerciţii militare sau tiruri nord-coreene cu rachetă.

Duminică, Coreea de Nord a denuţat un plan sud-coreean care prevede o "lovitură preventivă" împotriva teritoriului său în vederea contracarării oricărui atac nuclear.

Coreea de Nord a anunţat însă îşi va continua exerciţiile în Marea Galbenă, după incidentul cu schimb de focuri de miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei de presă KCNA.

"Asemenea exerciţii de artilerie efectuate de armata populară a Coreei (APC) vor continua să se desfăşoare în aceeaşi zonă", se arată într-un comunicat al Statului Major nord-coreean, citat de KCNA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici