Noi proteste în nordul Africii şi Orientul Mijlociu

Valul de contestare a regimurilor autoritare din nordul Africii şi Orientul Mijlociu s-a extins şi sâmbătă, când au avut loc noi confruntări sângeroase între manifestanţi şi forţele de ordine din mai multe state din regiune.

53 afișări
Imaginea articolului Noi proteste în nordul Africii şi Orientul Mijlociu

Noi proteste în nordul Africii şi Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

LIBIA:

Forţele de securitate au ucis, în ultimele zile, mai mult de 80 de persoane care manifestau împotriva regimului condus de colonelul Muammar Kadhafi, aflat la putere de 40 de ani. Bilanţul a fost anunţat sâmbătă de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch.

Conform CNN, forţele de securitate au deschis focul din elicoptere asupra manifestanţilor la Benghazi, surse medicale afirmând că zeci de persoane au fost internate în spital, cu răni provocate de arme de foc.

BAHRAIN:

Mii de manifestanţi au revenit în piaţa centrală din Manama, după retragerea armatei, iar sindicatele au cerut declanşarea unei greve generale pe termen nelimitat. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene, într-o încercare de a-i dispersa pe manifestanţi, însă ulterior s-a retras din zonă şi nu a mai intervenit, iar demonstranţii au început să instaleze corturi în centrul capitalei.

YEMEN:

Manifestanţii şi susţinătorii regimului au fost implicaţi şi sâmbătă în confruntări violente la Sanaa, iar la Aden au izbucnit noi violenţe.

IRAN:

Autorităţile au avertizat împotriva manifestaţiilor opoziţiei, după ce mai multe site-uri de opoziţie au transmis un apel pentru convocarea, duminică, a unei demonstraţii de comemorare a victimelor înregistrate în timpul protestelor antiguvernamentale din 14 februarie de la Teheran.

IRAK:

Zece manifestanţi au fost răniţi în cursul unor confruntări cu forţele de securitate kurde la Suleimaniyeh, în nordul Irakului, unde principalele două mişcări kurde sunt acuzate de corupţie.

ALGERIA:

Cel puţin zece manifestanţi au fost răniţi la Alger, în cursul unei manifestaţii a opoziţiei, blocată de poliţie, a anunţat Coordonarea naţională pentru schimbare şi democraţie. Un deputat al opoziţiei a fost grav rănit în urma confruntărilor.

TUNISIA:

Guvernul tunisian şi principala mişcare islamistă, Ennahda, au condamnat ferm sâmbătă asasinarea unui preot catolic polonez, iar câteva sute de persoane au defilat la Tunis pentru a cere "o Tunisie laică" şi a-şi exprima opoziţia faţă de fanatism.

DJIBOUTI:

Trei lideri ai opoziţiei au fost reţinuţi sâmbătă la Djibouti, după o manifestaţie fără precedent împotriva preşedintelui Ismael Omar Guelleh, care a degenerat în confruntări soldate cu doi morţi. Doi dintre cei trei lideri arestaţi au fost eliberaţi sâmbătă seară.

EGIPT:

Guvernul a anunţat că va elibera 222 de deţinuţi politici şi va opera o remaniere limitată, iar o instanţă administrativă a aprobat intrarea în legalitate a primului partid islamist.

MAROC:

Tineretul mişcării islamiste Dreptate şi binefacere a convocat pentru duminică manifestaţii paşnice în favoarea unei "ample reforme politice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici