Protestele iau amploare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

Mişcările de contestare a regimurilor autoritare din mai multe state din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost reprimate brutal de forţele de securitate, însă manifestanţii continuă să participe la proteste zilnice.

100 afișări
Imaginea articolului Protestele iau amploare în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

Confruntări între manifestanţii antiguvernamentali şi susţinătorii regimului în Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ALGERIA:

Importante forţe de securitate şi vehicule blindate patrulează piaţa 1 Mai, aflată în centrul capitalei Alger, loc de întâlnire pentru un marş al opoziţiei.

BAHRAIN:

Opoziţia a respins sâmbătă o ofertă de dialog prezentată de prinţul moştenitor, cerând drept condiţii prealabile demisia guvernului şi retragerea armatei din capitală, unde confruntările s-au soldat cu cel puţin şase morţi. Sâmbătă dimineaţă, armata s-a retras din capitală, însă poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe manifestanţii care încercau să ajungă în centrul oraşului.

EGIPT:

Guvernul, care asigură activităţile curente, urmează să se reunească sâmbătă, în timp ce armata, care a preluat puterea după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, a avertizat că nu va mai tolera manifestaţii care afectează economia ţării.

IRAK:

Câteva sute de văduve şi orfani, ale căror rude au fost victimele violneţelor declanşate după înlăturarea regimului lui Saddam Hussein, în 2003, au manifestat sâmbătă la Bagdad, pentru a cere o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă.

IRAN:

Fostul premier Mir Hossein Moussavi, unul dintre liderii opoziţiei reformatoare, este izolat la domiciliu, conform unui anunţ publicat pe site-ul său Internet. Zeci de mii de susţinători ai regimului de la Teheran au cerut vineri executarea lui Moussavi şi a altor lideri ai opoziţiei.

LIBIA:

Mai mult de 80 de persoane au murit în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine, potrivit unui bilanţ realizat de Human Rights Watch (HRW). Mişcarea de contestare a regimului condus de Muammar Kadhafi, aflat la putere din 1969, ia amploare în estul ţării, unde riscă să se transforme în insurecţie.

MAROC:

Tineretul mişcării islamiste Dreptate şi binefacere a convocat pentru duminică o manifestaţie paşnică în favoarea unei ample reforme politice.

TUNISIA:

Guvernul tunisian a condamnat sâmbătă asasinarea unui preot polonez, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit vineri în apropiere de Tunis, şi a cerut "tuturor credincioşilor şi membrilor societăţii civile" să acţioneze cu hotărâre, pentru a evita producerea unor astfel de acte.

YEMEN:

Un student a fost ucis cu focuri de armă şi alţi cinci au fost răniţi sâmbătă, în confruntări între manifestanţii antiguvernamentali şi susţinătorii regimului. Alţi patru protestatari au fost ucişi vineri la Aden, în timpul unei intervenţii a poliţiei împotriva manifestanţilor.

DJIBOUTI:

Confruntările dintre forţele de ordine şi susţinătorii opoziţiei, care solicită înlăturarea de la putere a preşedintelui Ismael Omar, au fost reluate sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici