Noi rapoarte declasificate despre Lee Harvey Oswald şi Jack Ruby, în legătură cu asasinarea preşedintelui John F. Kennedy

  • Am extras informaţii din documentele recent declasificate de administraţia prezidenţială Biden privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy din 1963.
  • Unele documente reafirmă că Oswald, acuzat oficial ca asasinul preşedintelui, puşcaş marin dezertor, a plecat în Uniunea Sovietică şi s-a căsătorit cu o rusoaică. El a încercat să obţină cetăţenie sovietică şi să renunţe la cea americană la Moscova, dar fără succes.
  • Reîntors în SUA din 1962, în toamna anului 1963, aflat în Mexico City, Mexic, a vizitat şi contactat ambasada Cubei şi cea a Uniunii Sovietice pentru a cere viză.
  • Jack Ruby, pe numele real Jacob Leon Rubenstein, era de origine polono-evreiască. El l-a ucis pe Oswald, declarând că "a făcut-o pentru poporul evreu" şi pentru că-l iubea pe preşedinte.
  • Jack Ruby era acuzat pentru legături cu crima organizată şi cu un sindicat al mafiei italiene din Chicago şi din Dallas, fiind implicat în afaceri de proxenetism, droguri şi jocuri de noroc. Familia sa neagă.
3844 afișări
Imaginea articolului Noi rapoarte declasificate despre Lee Harvey Oswald şi Jack Ruby, în legătură cu asasinarea preşedintelui John F. Kennedy

Dallas Police Department

Asasinul lui Kennedy era o rudă îndepărtată a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt 

Potrivit Wikipedia, Oswald s-a născut la vechiul spital francez din New Orleans, Louisiana, la 18 octombrie 1939.

Tatăl său era Robert Edward Lee Oswald Sr. (1896–1939) şi Marguerite Frances Claverie (1907–1981).  Robert Oswald a fost un văr de gradul al treilea al preşedintelui Theodore Roosevelt şi un văr îndepărtat al generalului confederat Robert E. Lee şi a servit în marina în timpul Primului Război Mondial.

Părea că provine dintr-o famile prestigioasă. Dar în 1944, Marguerite şi-a mutat familia din New Orleans la Dallas, Texas.

Oswald a început clasa întâi în 1945 şi, în următorii ani, a urmat mai multe şcoli diferite din Dallas şi Fort Worth până în clasa a şasea. Oswald a susţinut un test de IQ în clasa a patra şi a obţinut scorul 103; „la testele de performanţă, de două ori s-a descurcat cel mai bine la citire şi de două ori s-a descurcat cel mai rău la ortografie”. 

În copilărie, Oswald a fost descris ca fiind retras şi cu tulburări de temperament de mai multe persoane care l-au cunoscut,fiind un copil problemă.

La 12 ani a fost plasat în detenţie pentru absentism, timp în care a fost evaluat de un psihiatru ca fiind „deranjat emoţional” din cauza lipsei unei vieţi normale de familie.

După ce a frecventat 12 şcoli în tinereţe, a renunţat în mod repetat şi, în cele din urmă, când avea 17 ani, s-a alăturat Marinei americane. 

În 1964, procuratura susţine că Oswald a comis asasinarea preşedintelui din motive politice bazate pe convingerile sale marxiste, dar avocatul său i-a luat apărarea, susţinând că a suferit de schizofrenie paranoidă netratată încă din adolescenţă.

Totuşi, informaţiile dezvăluite încă din anii 60, dar şi documentele recent declasificate ne demonstrează că Oswald era un marxist şi un comunist convins ce voia să trăiască în Uniunea Sovietică. 

El ar fi recurs la asasinarea preşedintelui din cauza unor frustrări politice. 

Oswald a dezertat şi a plecat în Belarus unde s-a căsătorit cu o rusoaică. Îşi dorea să obţină cetăţenia sovietică 

Oswald a fost condamnat la curtea marţială de două ori în timp ce era în Marinei şi a fost închis. A fost eliberat onorabil din serviciul activ în Corpul Marin în Rezervaţia Corpului Marin, apoi a zburat în Europa şi a dezertat în Uniunea Sovietică în octombrie 1959.

A trăit în Minsk, capitala Belarusului, unde s-a căsătorit cu o rusoaică pe nume Marina şi au avut împreună o fiică.

În iunie 1962, s-a întors în Statele Unite împreună cu soţia sa şi, în cele din urmă, s-a stabilit la Dallas, unde s-a născut a doua lor fiică.

*Notă - ce este colorat cu roşu şi bolduit sunt informaţii extrase din documentele declasificate pe 15 decembrie 2022. 

Potrivit documentului nr. 1206-438B, recent declasificat de administraţia prezidenţială Biden,  un individ interogat de CIA dezvăluie informaţii esenţiale despre presupusul asasin al lui Kennedy.

El a afirmat că asasinarea preşedintelui a afectat Occidentul şi că existenţa guvernului american este o ameninţare la adresa Uniunii Sovietice. Statele Unite sunt considerate un exemplu pentru restul lumii că oamenii pot trăi, pot supravieţui şi pot avea un nivel crescut de trai într-o democraţie. 

Astfel, Uniunea Sovietică a încercat să saboteze Statele Unite la orice ocazie. Pentru sovietici, Kennedy era o personalitate populară ce putea arăta restulul lumii beneficiile democraţiei. 

El a încercat să plece în URSS dacă KGB nu-i permitea acesteia să emigreze. 

Oswald a călătorit în Cuba şi în URSS nu ca turist, ci ca un dezertor în 1959, fiind fost puşcaş marin. El ar fi încercat să renunţe la cetăţenia sa americană pentru cea sovietică. 

La 31 octombrie 1959, la ambasada americană din Moscova, ar fî încercat să aplice pentru cetăţenia sovietică, dar nu a reuşit. 

S-a întors în SUA în 1962.  O telegramă ce datează din 22 iunie 1962 a fost printre documentele recent declasificate. Ea conţine o corespondenţă a dezertorului Oswald, fost puşcaş marin cu grad de sergent de la Fort Worth, Texas, ce a plecat în URSS cu trei ani înainte. El a părăsit Moscova, împreună cu soţia sa rusoaică şi cu copilul său şi au călătorit spre SUA. 

Într-un alt document, Oswald a fost depistat în Mexico City. La 1 octombrie 1963, cu o lună şi 22 de zile înainte de asasinarea preşedintelui Kennedy, CIA i-a interceptat o conversaţie telefonică a lui Oswald către ambasada sovietică. 

Vorbea într-o limbă rusă stricată şi şi-a dat numele real. Afirma că a vizitat ambasada sovietică pe 28 septembrie, că a vorbit cu un consulat ce i-ar fi promis că l-ar fi contactat telefonic la Washington, apoi că dorea să afle noutăţi. 

Pe 9 octombrie se raporta că fost fotografiat un bărbat alb care părăsea ambasada sovietică din Mexico City pe 1 octombrie.  

În alt document, CI 315-75, un dosar 201 a fost deschis în decembrie 1960 sub numele Lee Harvey Oswald ca rezultat al dezertării sale în URSS pe 31 octombrie 1959. Dosarul conţine două rapoarte ale investigaţiilor efectuate de FBI din mai 1960 şi iulie 1961, care conţin interviuri cu mama şi fratele lui Oswald privind posibila sa întoarcere în SUA. 

Dosarul mai conţine scrisori ale lui Oswald, printre care una trimisă către corpurile Marinei americane care dezbătea ieşirea sa  din serviciul militar şi clasificarea sa ca indezirabil. 

Dosarul mai conţinea şi un memorandum de la 16 octombrie 1963 care aborda vizita lui Oswald a ambasadei sovietice şi a celei cubaneze din Mexico City, dar şi rapoarte despre arestarea sa în New Orleans pentru perturbarea liniştii publice în august 1963. 

Printre documente au fost declasificate dosare cu certificatele de căsătorie dintre Oswald şi Marina Nikolayevna Oswald, precum şi certificatele de naştere.   

După asasinarea lui Kennedy şi arestarea soţului ei, Marina a fost sub protecţia serviciilor secrete până când şi-a încheiat mărturia în faţa Comisiei Warren.

Ea a făcut  patru apariţii în faţa comisiei. Întrebări cu privire la fiabilitatea ei ca martor au fost exprimate în cadrul comisiei, în special în ceea ce priveşte afirmaţiile ei cu privire la o tentativă de asasinat asupra generalului Edwin Walker  şi afirmaţia ei că Lee Oswald ar fi intenţionat să-l asasineze pe Richard Nixon. Ea şi-a declarat convingerea că soţul ei era vinovat, o opinie pe care a reiterat-o în faţa Comitetului Selectat al Casei pentru asasinate în 1978.

Donaţiile trimise ei de donatori anonimi au avut valoare de 70.000 de dolari. Ea a vândut jurnalul rusesc a soţului ei pentru 20.000 de dolari şi o poză cu el ţinând pistolul folosit pentru a-l împuşca Kennedy pentru 5.000 de dolari.

În 1965 s-a căsătorit cu lucrătorul în electronică Kenneth Jess Porter, cu care a avut un fiu şi pe care l-a acuzat mai târziu de violenţă domestică. În 1989, Marina a devenit cetăţean naturalizat al Statelor Unite. 

Marina crede acum  că Oswald a fost complet nevinovat în privinţa uciderii lui Kennedy şi a ofiţerului de poliţie Tippit. 

 

Oswald ar fi încercat să asasineze un fost militar american care era anticomunist convins 

Potrivit rapoartelor Comisiei Warren, în martie 1963, Oswald a folosit pseudonimul „A. Hidell” pentru a cumpăra prin poştă o puşcă Carcano de calibrul 6,5 mm la mâna a doua pentru 29,95 dolari. 

A achiziţionat, de asemenea, un revolver Smith & Wesson Model 10 .38 prin aceeaşi metodă. Comisia Warren a concluzionat că Oswald a încercat să-l omoare pe generalul-maior retras Edwin Walker pe 10 aprilie 1963. Edwin Walker era anticomunist convins şi segregaţionist. 

Oswald a tras cu puşca Carcano în Walker printr-o fereastră de la mai puţin de 30 metri distanţă, în timp ce Walker stătea la un birou în locuinţa sa din Dallas.

Glonţul a lovit tocul ferestrei şi singurele răni ale lui Walker au fost cele provocate de fragmente de glonţ la antebraţ. Comitetul Selectat al Casei Statelor Unite pentru asasinatea declarat că „dovezile sugerau cu tărie” că Oswald a efectuat împuşcătura.

Pe 9 august 1963, Oswald a fost arestat pentru tulburarea liniştii publice, dar eliberat după scurt timp, fiind tratat ca un agitator şi ca un pericol public. 

 

Ce informaţii sunt despre Jack Ruby, "asasinul asasinului" preşedintelui Kennedy, un proprietar de club de noapte cu origini polono-evreieşti ? 

Jack Leon Ruby, născut la 25 aprilie 1911, în Chicago, a fost un proprietar de club de noapte american şi presupus asociat al Chicago Outfit, un sindicat italo-american al crimei organizate ce l-a avut ca lider acum un secol pe Al Capone. 

Numele său real era Jacob Leon Rubenstein şi era fiul lui Joseph Rubenstein şi Fannie Turek Rutkowski, ambii ortodocşi de origine polono-evreiască din Sokołów . 

Jack Ruby  l-a ucis pe Lee Harvey Oswald pe 24 noiembrie 1963, la două zile după ce acesta din urmă a fost acuzat de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy.

Un juriu din Dallas l-a găsit pe Ruby vinovat de uciderea lui Oswald şi l-a condamnat la moarte. Condamnarea lui Ruby a fost ulterior atacată cu recurs şi urma să i se acorde un nou proces, dar  s-a îmbolnăvit în închisoare şi a murit de o embolie pulmonară din cauza cancerului pulmonar la 3 ianuarie 1967.

În septembrie 1964, Comisia Warren a concluzionat că Ruby a acţionat singur asasinându-l pe Oswald, împuşcându-l din impuls şi din cauza durerii pricinuite de asasinarea lui Kennedy.

El se considera un susţinător al preşedintelui, de altfel sunt informaţii că mafia locală din Chicago l-a ajutat pe Kennedy să obţină voturile electorale decisive din statul Illinois după o înţelegere făcută cu tatăl său, Joseph Kennedy şi Sam Giancana, potrivit The Mob Museum

Aceste constatări au fost contestate de diverşi critici care sugerează că Ruby a fost implicat alături de alte figuri importante ale crimei organizate şi că a  acţionat ca parte a unui complot în jurul asasinarii preşedintelui Kennedy. 

Administraţia Kennedy purta de altfel o cruciadă anti-mafie prin procurorul Robert Kennedy, iar printre persoanele vizate s-ar fi aflat şi Jack Ruby. 

Potrivit documentului  nr. 843-361 din august 1965, care a fost recent declasificat, CIA susţine că nu există informaţii care să ateste că Jack Ruby şi Lee Harvey Oswald se cunoşteau. 

Documentul nr. 05351 indică că Jack Ruby a călătorit în Israel în ultimul an. 

Alte informaţii despre el nu au fost publicate. 

Potrivit unui raport al FBI şi altor rapoarte,   Ruby a fost implicat  în activităţi criminale  şi a fost asociat cu crima organizată

El a fost implicat în activităţi ce ţineau din lumea interlopă, de la jocuri de noroc ilegale şi droguri la prostituţie. 

Aparţinea unei mafii, cunoscută sub numele de Conexiunea idiş,  asociată cu sindicatul mafiei italiene. Se mutase la Dallas în 1947 împreună cu alţi gangsteri care se stabiliseră acolo pentru a prelua o afacere de proxenetism.

Potrivit publicaţiei Times of Israel, care a publicat un articol în 2021 cu titlul "Evreul care l-a ucis pe ucigaşul lui JFK", urmaşii lui Jack Ruby susţin că acesta l-a ucis pe Oswald pentru a demonstra că evreii au curaj. 

Eva Rubenstein Grant, care era o manageră de club de noapte  în dimineaţa zilei de 24 noiembrie 1963, spunea că fratele ei a părăsit apartamentul pe care îl împărţeau în Dallas şi s-a aruncat în drumul infamiei împuşcându-l pe Lee Harvey Oswald.

A fost prima crimă televizată transmisă în direct din istorie.

Eva a lucrat şi a trăit cu Jack Ruby şi şi-a petrecut restul vieţii apărându-l împotriva diferitelor acuzaţii.

„Jur pe viaţa mea, fratele meu nu era trei lucruri”, a declarat Eva cu vocea ridicată. „Nu era homosexual. Nu era cu comuniştii. Şi cu siguranţă nu cu lumea interlopă.

Orice ar fi făcut în culise, Ruby a început să participe la slujbe la Congregaţia Shearith Israel.

Rabinul Hillel Silverman, care a fost liderul spiritual al sinagogii din Dallas din 1954 până în 1964, spune că Ruby a venit să spună Kaddish pentru tatăl său.

„A venit la Minyan într-o zi cu braţul băgat în ghips”, îşi aminteşte Silverman. „Am spus: „Jack, ce s-a întâmplat?” El a spus: „În clubul meu, cineva era foarte zgomotos, iar eu eram paznicul”. ”

Silverman, acum în vârstă de 89 de ani şi care încă conduce slujbele în fiecare an, îşi aminteşte bine pe Ruby.

„În ziua asasinatului, am avut serviciul nostru obişnuit de vineri seara, care a devenit un serviciu de pomenire pentru preşedintele Kennedy”, a spus Silverman. „Jack era acolo. Oamenii erau fie furioşi, fie în lacrimi, iar Jack nu era nici furios, nici trist. El a venit şi a spus: „Bun Shabat, rabine. Îţi mulţumesc că ai vizitat-o ​​pe sora mea Eva la spital săptămâna trecută. Am crezut că este destul de ciudat”.

Două zile mai târziu, Silverman a vorbit la cursul său de confirmare duminică dimineaţa, exprimându-le studenţilor uşurare că Lee Harvey Oswald nu era evreu sau că ar fi putut fi un „pogrom” în Dallas. Apoi a pornit radioul şi a auzit că un „Jack Rubenstein” l-a ucis pe asasin.

„Am fost şocat”, a spus Silverman. „L-am vizitat a doua zi la închisoare şi i-am spus: „De ce, Jack, de ce?” El a spus: „Am făcut-o pentru poporul american”.  

Alte rapoarte susţin că Ruby a făcut-o „pentru a arăta că evreii aveau curaj”.  

" Da, a menţionat asta", spuse Silverman. „Dar nu-mi place să menţionez asta. Cred că a spus: „Am făcut-o pentru poporul evreu. Dar am încercat să şterg această afirmaţie din minte.”

Unii teoreticieni ai conspiraţiei cred că Ruby a primit ordin să-l reducă la tăcere pe Oswald de contactele sale cu crima organizată. Alţii, care cred că crima a fost un act impulsiv, indică furia lui Ruby pentru o reclamă anti-Kennedy într-un ziar din Dallas în dimineaţa vizitei preşedintelui. A fost plătită de un activist evreu de dreapta pe nume Bernard Weissman, despre care Ruby credea că îi punea pe evrei într-o lumină proastă.

Craig Ruby, unul dintre nepoţi, ştie sigur  că nu a plâns la  moartea unchiului său din cauza cancerului în 1967. Familia lui se mutase în Chicago până atunci şi când a văzut titlul care anunţa moartea lui Ruby, a simţit că i s-a ridicat o povară de pe suflet. 

Cât despre a avea o legătură cu unul dintre cele mai întunecate momente din istoria Americii, viziunea lui Craig Ruby nu s-a schimbat în 50 de ani.

Mi-aş dori lui Dumnezeu să nu ni se fi întâmplat”.

La o jumătate de secol după fapte, Craig este încă devastat de  actul dramatic al unchiului său care a avut un impact asupra familiei extinse. S-a ajuns în situaţia să primească ameninţări cu bombă şi facturi uriaşe.

Având în vedere numele de familie, Craig a fost o ţintă uşoară pentru bătăuşi în timpul anilor de liceu din Dallas. Dar cel mai rău dintre toate a fost să te confrunţi cu unchiul Jack însuşi.

„Într-o duminică, tatăl meu a insistat să mergem să-l vedem pe Jack la închisoare”, a spus Craig. „Afară, a pornit sirena unei maşini de poliţie, iar unchiul meu stătea acolo, cu această expresie incredibil de intensă, cu ochi sălbatici , şi a strigat: „Ai auzit? Auzi asta? Ei chinuiesc evrei în subsol! Acea experienţă a fost suficient de traumatizantă încât să vorbesc despre asta chiar acum, 50 de ani mai târziu, îmi transformă instinctul într-un nod.

Din cauza originii lui Jack Ruby, conspiraţionişti antisemiţi au propagat ipoteza că Kennedy ar fi fost asasinat de Mossad. La 20 ani după Holocaust, antisemitismul încă era existent în SUA.

Un sondaj din 1992 al Ligii Anti-Defaimare a arătat că aproximativ 29% dintre americani, adică în jur de 40 de milioane de adulţi, aveau opinii antisemite.  .

Un document publicat de NSA  arată că asasinarea lui Kennedy a fost un şoc pentru palestinieni.

Palestinienii i-au învinuit pe evreii din America pentru asasinarea preşedintelui şi susţineau că Kennedy ar fi câştigat alegerile următoare fără voturile zioniştilor. 

Este o ipoteză falsă. 

În 1960, Kennedy a declarat: „Israelul va rezista şi va înflori. Este copilul speranţei şi casa celor curajoşi. Nu poate fi nici zdrobit de adversitate, nici demoralizat de succes. Poartă scutul democraţiei şi onorează sabia sa a libertăţii". 

În calitate de preşedinte, Kennedy a iniţiat crearea de legături de securitate cu Israelul şi este creditat drept fondatorul alianţei militare SUA-Israel.

Kennedy a pus capăt embargoului asupra armelor pe care administraţiile Eisenhower şi Truman l-au impus asupra Israelului. Descriind protecţia Israelului ca pe un angajament moral şi naţional, el a fost primul care a introdus conceptul de „relaţie specială”  între SUA şi Israel, deci Mossadul n-ar fi avut niciun motiv să-l asasineze. 

Este mai probabil ca mafia locală, indiferent de etnie, să fi fost implicată în asasinarea preşedintelui, cât şi a fratelui său cinci ani mai târziu. 

Cei doi fraţi Kennedy dăunau foarte mult intereselor financiare ale mafiei locale din Statele Unite, care încă avea influenţă în politica şi societatea americană în anii 1960. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici