NOU ATAC cibernetic de AMPLOARE. Zeci de mii de calculatoare generează MONEDĂ VIRTUALĂ pentru hackeri. Harta LUMII cu atacuri informatice în timp REAL

Un nou atac cibernetic de amploare a afectat sute de mii de calculatoare în scopul creării şi recuperării monedelor virtuale, fără cunoştinţa utilizatorilor, potrivit unor experţi în securitate cibernetică, citaţi de AFP.

14802 afișări
Imaginea articolului NOU ATAC cibernetic de AMPLOARE. Zeci de mii de calculatoare generează MONEDĂ VIRTUALĂ pentru hackeri. Harta LUMII cu atacuri informatice în timp REAL

NOU ATAC cibernetic de AMPLOARE. Sute de mii de calculatoare din 150 de ţări, afectate. Harta LUMII cu atacul informatic în timp REAL

După atacul WannaCry ce a avut loc vineri, ”cercetători ai unei companii IT de securitate, Proofpoint, au descoperit un nou atac cibernetic numit, Adylkuzz, ce ar avea legătură cu WannaCry”.

”Acesta utilizează într-un mod mai ascuns şi în scopuri diferite instrumente de piraterie divulgate recent de către NSA (Agenţia naţională de securitate) şi recenta vulnerabilitate corectată recent de Microsoft”, a declarat cercetătorul Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint.

”Nu cunoaştem amploarea prejudiciului, dar sute de mii de calculatoare au fost infectate, ceea ce dovedeşte că atacul este mult mai vast decât WannaCry”, potrivit lui Robert Holmes, vicepreşedinte al liniei de producţie Proofpoint.

CITEŞTE şi RANSOMWARE: Ce este acest atac informatic, cum te fereşti de el şi cum se propagă aceste programe dăunătoare

Concret, acest program dăunător a fost introdus în calculatoare din cauza aceleiaşi vulnerabilităţi a Windowsului utilizată de Wannacry, o eroare detectată de NSA.

Software-ul dăunător crează în mod invizibil unităţi monetare virtuale nedetectabile numite Monero, comparabile cu Bitcoin. Bazele de date ce permit utilizarea acestor extrase sunt trimise la adrese criptate.

Pentru utilizator ”simptomele atacului sunt încetinirea performanţelor calculatorului”, a precizat Proofpoint într-un articol online, potrivit căruia atacul a fost iniţiat pe 2 mai sau chiar pe 24 aprilie şi în cursul zilei de azi.

"Virusul informatic WannaCry s-a diferenţiat de atacuri precedente prin viteza de răspândire şi prin modul în care computerele au fost blocate până când proprietarii acceptă să plătească răscumpărarea pentru deblocare. Este vorba de un semnal de alarmă în contextul în care eforturile pentru menţinerea siguranţei cibernetice erau deja dificile”, subliniază Financial Times.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi România. Valul de atacuri cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.
 
Iată o HARTĂ a atacului informatic în timp REAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici