"Nu mă ÎNGROPAŢI": Realitatea crudă a războiului din Yemen, prin ochii unui băieţel UCIS în conflict - FOTO, VIDEO

Cuvintele unui băieţel de 9 ani din Yemen, care îi implora, printre lacrimi, pe medicii care îi tratau rănile provocate de explozia unui proiectil să nu îl îngroape, fac înconjurul lumii.

2863 afișări
Imaginea articolului "Nu mă ÎNGROPAŢI": Realitatea crudă a războiului din Yemen, prin ochii unui băieţel UCIS în conflict - FOTO, VIDEO

"Nu mă ÎNGROPAŢI": Realitatea crudă a războiului din Yemen, prin ochii unui băieţel UCIS de schije (Imagine: cnn.com)

Fareed Shawky era doar un copil, dar cele peste şase luni de război l-au învăţat realităţile amare provocate de conflict: oamenii mor, iar atunci când mor sunt îngropaţi, comentează CNN.

"Nu mă îngropaţi", spune micuţul Fareed printre lacrimi. Unul dintre doctori râde calm, mângâindu-l pe picioruşe ca să îl liniştească.

Momentul a fost filmat de un fotograf din Yemen, martor la cuvintele repetate de cel mic.

"Am crezut că a fost doar rănit", a povestit fotograful Ahmed Basha, pentru CNN. "Nu am fost sigur că am reuşit să înregistrez ce a spus, eram preocupat mai mult de imagini", a adăugat fotograful.

Câteva zile mai târziu, Fareed murit din cauza rănilor pe care le avea la cap. Copilul a fost îngropat, în grabă, de familie.

Când Ahmed Basha a aflat de moartea băieţelului, a început să caute printre înregistrări şi a făcut public videoclipul şi povestea micuţului.

Filmuleţul a devenit rapid viral pe reţelele de socializare şi a readus în prim-plan războiul din Yemen.

"Este războiul pe care lumea l-a uitat. Fareed ne aminteşte de această catastrofă umanitară", au declarat activiştii pentru drepturile omului.

 

În Yemen, două facţiuni rivale se luptă pentru putere: mişcarea şiită rebelă Houthi şi susţinătorii preşedintelui demis Abdu Rabu Mansour Hadi. În plus, mişcarea secesionistă care acţionează în sudul ţării şi prezenţa gupării teroriste al-Qaida care deţine supremaţia de-a lungul coastei, dar şi creşterea recentă a influenţei ISIS în regiune, contribuie la amploarea conflictului în zonă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a încercat în mod repetat, dar fără nici un rezultat, rezolvarea a ceea ce au numit "catastrofă umanitară". De la mijlocul verii, au fost ucişi sau răniţi peste 27.000 de oameni, iar în prezent 80% din populaţie are nevoie de asistenţă umanitară, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici