Numai 14 la sută dintre britanici sunt în favoarea vizitei Papei Benedict în ţara lor

Doar 14 la sută dintre britanici sunt în favoarea vizitei Papei în Marea Britanie, care va avea loc de joi până duminică, potrivit unui sondaj publicat marţi în cotidianul The Times.

13 afișări
Imaginea articolului Numai 14 la sută dintre britanici sunt în favoarea vizitei Papei Benedict în ţara lor

Numai 14 la sută dintre britanici sunt în favoarea vizitei Papei Benedict în ţara lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numai 14 la sută dintre cei 1.508 adulţi intervievaţi de institutul Populus aprobă fraza "Sunt întru totul favorabil vizitei Papei şi nu ar trebui să criticăm costurile inevitabile" ale deplasării. Alţi 57 la sută se declară de acord cu fraza: "Nu am o opinie formată privind vizita Papei, dar nu ar trebui să cheltuim banii contribuabililor".

Costul total al vizitei papale, într-o ţară care nu are decât circa 10 la sută catolici, continuă să genereze polemici în Marea Britanie. Guvernul va acoperi cheltuieli în valoare de 10-12 milioane de lire sterline (12-14 milioane de euro), iar Biserica Catolică locală 9-10 milioane de lire sterline (11-12 milioane de euro).

Într-un gest controversat, Biserica locală a decis să ceară o "contribuţie financiară" credincioşilor care vor să asiste la evenimentele desfăşurate în aer liber.

Biserica a admis luni că are dificultăţi în vânzarea biletelor, în special pentru mesa de la Birmingham, unde "contribuţia" se ridică la 25 de lire (30 de euro).

Sondajul publicat de cotidianul The Times confirmă din nou clivajul dintre opinia publică britanică şi dogmele catolice.

Circa 73 la sută dintre persoanele chestionate apreciază că Papa ar trebui să renunţe la opoziţia faţă de avort (în timp ce 21 la sută cred că ar trebui să o reafirme), faţă de mijloacele de contracepţie (79 la sută contra 17 la sută), homosexualitate (70 la sută contra 24 la sută) sau faţă de hirotonisirea femeilor (72 la sută contra 24 la sută).

Deplasarea lui Benedict al XVI-lea va fi prima vizită de stat a unui Papă în Marea Britanie. Ioan Paul al II-lea a fost în 1982 primul Suveran Pontif care a mers în această ţară, după ce regele Henry al VIII-lea s-a distanţat de Roma şi de catolicism în 1534, înfiinţând Biserica anglicană. Atunci nu a fost însă decât o vizită pastorală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici