Număr record de tentative de atac pe teritoriul SUA

Numărul atentatelor eşuate pe teritoriul american în cursul ultimelor nouă luni este mai mare decât al tuturor perioadelor precedente de un an, potrivit unui document al Departamentului pentru Securitate Internă, a anunţat miercuri seara CNN.

11 afișări
Imaginea articolului Număr record de tentative de atac pe teritoriul SUA

Număr record de tentative de atac pe teritoriul SUA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit acestui document, datat la 21 mai, citat de postul american de televiziune, grupările extremiste ar urma să atace Statele Unite "cu o frecvenţă sporită", iar autorităţile ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea "ca noi militanţi, deja aflaţi în ţară, să acţioneze neanunţat sau aproape" neanunţat.

Documentul se referă la o capacitate redusă de a depista extremiştii care se află în ţară de mai mulţi ani şi care se radicalizează şi trec la acţiune, citând exemplul lui Faisal Shahzad, cu dublă cetăţenie americană şi pakistaneză, inculpat pentru comiterea unui atentat eşuat, la începutul lui mai, în Times Square, la New York.

Perioade de antrenament mai scurte în străinătate, "în comparaţie cu cele din atacurile anterioare", fac mai dificilă detectarea acestor activităţi, subliniază raportul. Extremiştii "pregătesc operaţiuni cu mult mai modeste şi mai realizabile împotriva unor ţinte mult mai accesibile", adaugă raportul.

Aceste informaţii apar înaintea publicării, aşteptate joi, a noii "Strategii de securitate naţională", un document privind modul în care Statele Unite evaluează şi luptă împotriva ameninţărilor pe teritoriul ţării.

Preşedintele Barack Obama vrea în mod expres să adapteze politica sa de securitate la noile tactici ale al-Qaida, care a încercat, în ultimele luni, să comită atentate în Statele Unite utilizând "fanatici" izolaţi, între care unii aveau cetăţenie americană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici