Numărul imigranţilor ilegali care au ajuns în UE a fost la cel mai scăzut nivel în 2017

Uniunea Europeană a înregistrat în 2017 cel mai mic număr de imigranţi ilegali de la declanşarea crizei migraţiei, acum patru ani, potrivit datelor prezentate marţi de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), relatează site-ul agenţiei Xinhua.

725 afișări
Imaginea articolului Numărul imigranţilor ilegali care au ajuns în UE a fost la cel mai scăzut nivel în 2017

Numărul imigranţilor ilegali care au ajuns în UE a fost la cel mai scăzut nivel în 2017

"Numărul total anual de 204.700 de imigranţi reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu ultimii ani, dar nu este vorba încă de o revenire la situaţia dinainte de 2014", se arată în raportul Frontex.

În 2016, 511.000 de imigranţi ilegali au ajuns în UE, în timp ce în 2015 a fost vorba despre 1,8 milioane de persoane.

Această scădere a fost observată în mod special pe ruta migratoare din estul Mării Mediterane, care face legătura între Turcia şi Grecia, şi pe ruta centrală mediteraneană, care realizează conexiunea între Libia şi Italia.

În 2017, UE a ajuns la un acord cu guvernul Libiei pentru a stopa fluxul de imigranţi din această ţară, pe fondul unei înţelegeri mai cuprinzătoare cu Turcia încheiată în 2016 şi care a redus drastic numărul de persoane care încearcă să ajungă în Grecia.

Totuşi, numărul de imigranţi ilegali care au folosit ruta prin Mediterana de Vest - între Africa de Nord şi Spania - s-a dublat comparativ cu 2016, ajungând la un nivel record de peste 23.000.

"Problemele interne din Maroc, principala ţară de tranzit pentru imigranţii care se îndreaptă spre Spania, au creat o deschidere pentru mai multe plecări în special de pe coasta de vest a Marocului. Începând cu al doilea trimestru al anului 2017, au fost utilizate bărci de mare capacitate pentru a transporta un număr însemnat de imigranţi. Cetăţenii africani au reprezentat aproape două treimi dintre imigranţii ilegali care au sosit pe ţărmurile UE", se arată în raportul Frontex.

Frontex ajută statele membre ale UE şi ţările asociate la spaţiul Schengen să îşi gestioneze frontierele externe. De asemenea, contribuie la armonizarea controalelor la frontieră pe teritoriul Uniunii Europene. Agenţia facilitează cooperarea între autorităţile de frontieră din fiecare ţară a UE, oferind asistenţă tehnică şi expertiză.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici