NYT: Oficialii americani au informaţii că liderii militari ruşi au discutat despre utilizarea armelor nucleare

Înalţi lideri militari ruşi au avut recent conversaţii despre când şi cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt citaţi de New York Times.

2037 afișări
Imaginea articolului NYT: Oficialii americani au informaţii că liderii militari ruşi au discutat despre utilizarea armelor nucleare

NYT: Oficialii americani au informaţii că liderii militari ruşi au discutat despre utilizarea armelor nucleare

Preşedintele Vladimir Putin nu a luat parte la aceste conversaţii, care au avut loc pe fondul intensificării retoricii nucleare a Rusiei şi a eşecurilor de pe câmpul de luptă. Dar faptul că liderii militari ruşi de rang înalt chiar au purtat aceste discuţii a alarmat administraţia Biden, deoarece a arătat cât de frustraţi erau generalii ruşi în legătură cu eşecurile lor pe teren şi sugerează că ameninţările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea să nu fie doar vorbe, scrie publicaţia americană.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că nu au văzut dovezi că ruşii mutau armele nucleare pe poziţii sau luau alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac.
Informaţiile despre conversaţii au discutate în interiorul guvernului american la mijlocul lunii octombrie.

William J. Burns, directorul C.I.A., a declarat anterior că "potenţiala disperare" a lui Putin de a obţine o victorie în Ucraina şi eşecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o armă nucleară.

"Am fost clar de la început că comentariile Rusiei privind potenţiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare şi le luăm în serios", a declarat John F. Kirby, un oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, conform NYT.

Pentagonul estimează că Rusia deţine un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, dar una ar putea fi desfăşurată în mai multe moduri, inclusiv cu ajutorul unei rachete sau al unui obuz de artilerie.

Armele nucleare tactice au randamente mai mici şi sunt destinate a fi utilizate la distanţe mai mici decât focoasele purtate pe rachetele balistice intercontinentale.

Experţii militari spun că utilizarea unei arme nucleare de orice fel - pentru prima dată în mai mult de 75 de ani - ar schimba fundamental forma războiului. Deşi distrugerile rezultate ar depinde de mulţi factori, inclusiv de mărimea armei şi vânt, chiar şi o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morţi şi ar putea face ca anumite părţi ale Ucrainei să devină nelocuibile.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici