O călugăriţă de 84 de ani, condamnată în SUA la trei ani de închisoare pentru un protest la o centrală nucleară

O călugăriţă în vârstă de 84 de ani, care a reuşit să pătrundă în incinta unei centrale nucleare, în Tennessee (sud), considerată una dintre cele mai bine supravegheate în Statele Unite, a fost condamnată miercuri la 35 de luni de închisoare, potrivit presei locale.

119 afișări
Imaginea articolului O călugăriţă de 84 de ani, condamnată în SUA la trei ani de închisoare pentru un protest la o centrală nucleară

O călugăriţă de 84 de ani, condamnată în SUA la trei ani de închisoare pentru un protest la o centrală nucleară (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Sora Megan Rice a reuşit să treacă de mai multe filtre de securitate la Y-12 National Security Complex, în Tennessee, însoţită de alţi doi activişti pacifişti din cadrul grupului Transform Now Plowshares, în iulie 2012.

Ei au staţionat timp de peste două ore în incinta centralei, după care au fost arestaţi de către paznici. Cei trei activişti au reuşit să ridice banderole şi să scrie cu spray-uri cu vopsea mesaje ca "Muncă pentru pace, nu pentru război", stropind totodată cu sânge uman o clădire utilizată pentru depozitarea şi tratarea uraniului puternic îmbogăţit, utilizat în fabricarea bombelor nucleare.

Acest incident a antrenat o revizuire a normelor de securitate în centralele nucleare, la nivel naţional.

Sora Rice, care se află la închisoare de când a fost găsită vinovată, anul trecut, l-a rugat pe judecătorul Amul Thapar să îi dea sentinţa maximă pentru "crimele" pe care le-a comis.

"Vă rog să nu aveţi nicio indulgenţă faţă de mine", i-a spus ea, potrivit presei locale. "Să fiu în închisoare restul vieţii este cea mai mare onoare pe care mi-o puteţi acorda", a adăugat sora Rice.

Ceilalţi doi activişti, Michael Walli, în vârstă de 64 de ani, şi Greg Boertje-Obed, în vârstă de 58 de ani, au fost condamnaţi la câte cinci ani şi două luni de închisoare, din cauza cazierului.

Judecătorul Thapar a declarat că i-a fost dificil să ia o decizie finală în cazul lui Megan Rice. El şi-a exprimat speranţa că această pedeapsă semnificativă va descuraja alte persoane să procedeze la fel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici