O fostă colonie britanică renunţă la monarhie. La ceremonia de tranziţie va participa prinţul Charles

  • Barbados, o fostă colonie britanică, va renunţa de săptămâna viitoare la monarhie
  • Regina Elisabeta va fi eliminată din funcţia de şef al statului şi va fi proclamată republica
  • Micuţul stat insular şi-a proclamat independenţa în urmă cu 55 de ani iar acum vrea să rupă ultimele legături care amintesc de trecutul colonial
5948 afișări
Imaginea articolului O fostă colonie britanică renunţă la monarhie. La ceremonia de tranziţie va participa prinţul Charles

Sursa foto: profimedia

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord guvernează peste 15 teritorii, dar unul dintre ele a decis să o înlăture de la putere. Barbados, un mic stat insular din Caraibe, care şi-a proclamat independenţa în urma cu 55 de ani vrea să se desprindă de trecutul colonial şi să devină republică parlamentară.

„Acesta este sfârşitul unui trecut nu foarte îndepărtat, în care secole la rând am fost exploataţi. Nu este doar un moment istoric pentru Barbados, ci şi pentru toate societăţile post-coloniale din Caraibe. Oamenii acestei insule au luptat în permanenţă pentru libertate şi dreptate”, a declarat Sir Hilary Beckles, istoric şi vicecancelar al Universităţii Indiilor de Vest.

Coloniştii britanici au ajuns pe insulă în urmă cu 400 de ani, în 1625, atunci când au revendicat acest teritoriu pentru regele lor, James I.

Reprezentanţii Palatului Buckingham au transmis că respectă decizia asumată de Barbados, fiind o chestiune ce ţine de voinţa unilaterală a  poporului, relatează Reuters.

Moştenitorul tronului regal, prinţul Charles, va participa la ceremonia care va consemna trecerea de la monarhie la republică, pe 29 noiembrie, în Piaţa Eroilor Naţionali din Bridgetown. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici