O macara s-a înclinat deasupra unui reactor avariat la Fukushima

O macara utilizată la îndepărtarea molozului de deasupra clădirii avariate a reactorului 3 al centralei Fukushima a fost găsită joi înclinată, dintr-un motiv necunoscut, a anunţat compania TEPCO.

207 afișări
Imaginea articolului O macara s-a înclinat deasupra unui reactor avariat la Fukushima

O macara s-a înclinat deasupra unui reactor avariat la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Angajaţii au făcut această constatare în jurul orei locale 09.15 (03.15, ora României), înainte să înceapă activitatea", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Nu ştim când s-a întâmplat, dar punctul de joncţiune dintre braţul macaralei şi trunchiul principal s-a deteriorat", a detaliat el.

Macaraua respectivă, montată pe şenile, este un dispozitiv enorm cu două braţe, unul pentru susţinerea contragreutăţii, dotat cu un sistem de camere şi control la distanţă.

Ea este utilizată pentru îndepărtarea molozului de deasupra reactorului 3, a cărui clădire de protecţie a fost parţial suflată de o explozie vastă de hidrogen, în martie 2011.

"Acest incident implicând macaraua nu are consecinţe privind bazinul de dezactivare a combustibului situat în reactorul 3, iar măsurătorile radioactivităţii nu s-au modificat în zonă", a oferit asigurări purtătorul de cuvânt.

Totuşi nu s-a putut face nimic pentru repararea şi repoziţionarea în plan vertical a macaralei.

"Examinăm cum să procedăm", a recunoscut el.

Acesta este încă un incident la Fukushima, unde aproximativ 3.000 de angajaţi muncesc în condiţii dificile.

Recent, situaţia complexului atomic devastat de un tsunami, în martie 2011, a revenit în atenţia presei, din cauza unor scurgeri de apă radioactivă la rezervoare montate în grabă.

În plus, tot joi, a avut loc o scurgere de vapori de apă neradioactivă la echipamentele reactorului 3 al centralei de la Ohi (sau Oi, în vest), din cauza unei erori de manipulare, a declarat pentru AFP compania Kansai Electric Power (KEPCO).

Reactorul 3 de la Ohi era unul dintre cele două aflate în funcţiune în Japonia (dintr-un parc de 50 de unităţi), dar acesta a fost oprit luni în vederea efectuării unor lucrări de întreţinere.

"În cursul pregătirii lucrărilor de întreţinere o vană a fost deschisă dein erioare, declanşând o scurgere de vapori de apă fără elemente radioactive", a declarat un purtător de cuvânt.

Vana a fost închisă ulterior, iar totul a revenit, potrivit acestuia, la normal, fără vreun imapct asupra muncitorilor sau mediului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici