O navă nord-coreeană a efectuat incursiuni în apele Coreei de Sud. Oficial: "Credem că este vorba despre testarea pregătirii noastre militare"

O navă de patrulare nord-coreeană a trecut în mai multe rânduri frontiera maritimă contestată dintre cele două Corei, aparent într-o demonstraţie de forţă faţă de începerea manevrelor armatelor americană şi sud-coreeană, a anunţat marţi Ministerul sud-coreean al Apărării.

481 afișări
Imaginea articolului O navă nord-coreeană a efectuat incursiuni în apele Coreei de Sud. Oficial: "Credem că este vorba despre testarea pregătirii noastre militare"

O navă nord-coreeană a efectuat incursiuni în apele Coreei de Sud. Oficial: "Credem că este vorba despre testarea pregătirii noastre militare" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Este vorba despre trei incursiuni efectuate în noaptea de luni spre marţi. Într-un rând, nava nord-coreeană a pătruns două mile marine (aproximativ 3,7 kilometri) în apele sud-coreene, după care s-a retras sub ameninţarea tirurilor inamice, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului, Kim Min-seok.

"Credem că este vorba despre testarea situaţiei pregătirii noastre militare", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Încălcările frontierei maritime intercoreene, contestate de către Phenian, nu sunt rare, însă acesta este primul incident din 2014.

Incidentul are loc în contextul în care Statele Unite şi Coreea de Sud au lansat manevre comune anuale, denunţate de către Phenian drept un antrenament în vederea invadării teritoriului nord-coreean.

Frontiera maritimă a fost trasată în mod unilateral de către Misiunea ONU în Peninsula Coreea, după război (1950-1953).

Incidente sporadice, dar sângeroase, s-au produs în 1999, 2002 şi 2009.

Exerciţiile militare anuale americano-sud-coreene "Key Resolve" şi "Foal Eagle" vor dura până la 18 aprilie.

"Key Resolve" durează o săptămână şi constă în simulări informatice, în timp ce "Foal Eagle" se desfăşoară timp de opt săptămâni şi mobilizează forţe aeriene, terestre şi maritime.

Manevrele efectuate în 2013 au antrenat o puternică intensificare a tensiunilor în peninsulă. Coreea de Nord a ameninţat că va efectua atacuri nucleare preventive, după ce a armata americană a angajat bombardiere invizibile pe radar cu capacitate nucleară.

Coreea de Sud şi Statele Unite au anunţat că exerciţiile din 2014 vor fi de o anvergură mai mică, deoarece la ele nu participă portavioane şi bombardiere strategice.

Cele două Corei se află teoretic în război, deoarece nu au semnat un tratat de pace după armistiţiul din 1953. Relaţiile lor s-au mai detensionat în ultimele săptămâni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici