Obama a ordonat examinarea procedurilor în cazul luărilor de ostatici de către terorişti

Preşedintele american Barack Obama a ordonat efectuarea unei examinări complete a procedurilor aplicate în cazul luărilor de ostatici "teroriste în străinătate", anunţă Pentagonul într-o scrisoare publicată luni.

152 afișări
Imaginea articolului Obama a ordonat examinarea procedurilor în cazul luărilor de ostatici de către terorişti

Obama a ordonat examinarea procedurilor în cazul luărilor de ostatici de către terorişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea este datată marţea trecută şi a fost difuzată la o zi după postarea pe Internet a unei înregistrări video cu execuţia tânărului american Peter Kassig de către jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Subsecretarul Apărării Christine Wormuth afirmă în scrisoare că examinarea procedurilor se va concentra "asupra angajării familiilor, culegerii de informaţii şi politicilor de angajare diplomatică".

"Preşedintele a cerut recent o examinare completă a politicii Guvernului american cu privire la cazuri de luare de ostatici în străinătate legate de terorism", afirmă Wormuth în această scrisoare publicată de site-ul The Daily Beast.

Scrisoarea este adresată preşedintelui republican Duncan Hunter, membru al Comisiei pentru Forţele Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Obama a dispus acest lucru, potrivit lui Wormuth, "din cauza frecvenţei mari a luărilor de ostatici americani în străinătate şi ca recunoaştere a pericolului pe care-l reprezintă anumite grupări teroriste specifice".

Lucrătorul umanitar Peter Kassig a fost al cincilea ostatic occidental executat de către SI de la jumătatea lui august încoace, după jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorii umanitari britanici Alan Henning şi David Haines.

Părinţii lui James Foley au început, în pofida recomandărilor Guvernului american, să strângă fonduri pentru a plăti o răscumpărare, după ce oficiali americani le-au spus că legea le interzice să le dea bani răpitorilor.

Familia lui Sotloff risca să fie urmărită în justiţie în cazul în care acţiona la fel.

Oficialii americani consideră că intransigenţa şi refuzul lor sistematic de a plăti răscumpărări îi fac pe cetăţenii americani mai puţin "atractivi" pentru eventuali răpitori.

Această poziţie nu este împărtăşită de către aliaţi europeni ai americanilor, dintre care mai mulţi ar fi plătit în secret milioane de dolari pentru eliberarea cetăţenilor lor luaţi ostatici, inclusiv de către SI.

"Departamentul Apărării, aşa cum doresc preşedintele şi secretarul Apărării, va continua să folosească toate pârghiile posibile pentru eliberarea cetăţenilor americani reţinuţi în străinătate", reiterează Wormuth.

Washingtonul se pregăteşte să-şi dubleze contingentul trimis în Irak, unde numărul consilierilor şi formatorilor militari necombatanţi trimişi în cadrul luptei împotriva SI va ajunge la 3.100.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici