Occidentul şi Rusia au poziţii opuse cu privire la un raport OIAC

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au discutat cu uşile închise marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, un raport foarte documentat despre folosirea gazului de clor în Siria, în pofida obiecţiilor Rusiei, potrivit unor diplomaţi.

211 afișări
Imaginea articolului Occidentul şi Rusia au poziţii opuse cu privire la un raport OIAC

Occidentul şi Rusia au poziţii opuse cu privire la un raport OIAC (Imagine: Medifax Foto/AFP)

Acest al treilea raport al Misiunii de anchetă a Organizaţiei pentru Interdicţia Armamentului Chimic (OAIC) confirmă, "cu un puternic grad de certitudine, utilizarea gazului de clor ca armă" în conflictul sirian, dar fără să desemneze vinovaţi.

Documentul, de 95 de pagini, distribuit luna trecută celor 15 membri ai Consiliului şi după care AFP a obţinut o copie, citează numeroşi martori care descriu largarea de gaz din elicoptere. Numai forţele guvernamentale deţin elicoptere.

Textul este prezentat ca fiind o versiune mai completă al celui de-al doilea raport al misiunii, care datează din septembrie.

El evaluază la 350-500 - inclusiv 13 morţi - numărul persoanelor vizate de atacuri cu clor în trei sate din nordul Siriei, în aprilie şi mai, şi anume Talmenes, Tamanah (ambele în guvernoratul Idleb) şi Kafr Zita (la nord de Hama).

În rapoartele pe care le-a întocmit anterior - primul în iunie - OIAC a conchis că este vorba despre o utilizare "sistematică şi repetată" a clorului, la începutul lui 2014, în aceeaşi zonă, tot fără să numească vinovaţi. Parisul şi Washingtonul au vizat regimul sirian, care acuză la rândul său grupări de opoziţie.

Raportul furnizează "mărturii mai convingătoare despre utilizarea gazului de clor de către regimul sirian", a scris pe contul de Twitter ambasadoarea americană Samantha Power. "Este necesar ca regimului (sirian) să i se arate că nu este suficient să-şi distrugă arsenalul declarat de armament chimic şi că trebuie să înceteze să mai largheze produse toxice asupra civililor".

Potrivit unor diplomaţi de la Consiliu, forul nu a luat nicio decizie la finalul consultărilor cu uşile închise. Însă occidentalii au obţinut să fie informaţi în continuare despre progresele din anchetă. Dar Rusia a afirmat că acest dosar este necesar să rămână exclusiv de resortul OIAC.

Ambasadorii au analizat de asemenea eforturile depuse în vederea distrugerii ultimelor instalaţii pentru producerea de armament chimic în Siria. Aceste lucrări, în şapte hangare şi cinci tuneluri subterane "urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui iunie", a anunţat Angela Kane, însărcinată cu dezarmarea la ONU.

Siria a evacuat de pe teritoriul său 1.300 de tone de agenţi chimici, în cadrul unui acord ruso-american. Acest acord a permis evitarea unei intervenţii militare americane, după ce Damascul a fost acuzat că a folosit gaz sarin, într-un atac soldat cu 1.400 de morţi, în august 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici