Oficial american: Administraţia Trump ar urma să vândă arme Arabiei Saudite fără aprobarea Congresului

Donald Trump plănuieşte să utilizeze o portiţă legislativă, dar şi tensiunile cu Iranul, pentru a vinde bombe Arabiei Saudite, deşi Congresul a blocat aceste tranzacţii din cauza îngrijorărilor faţă de implicarea saudiţilor în războiul din Yemen, a declarat senatorul Chris Murphy, potrivit Euronews.

943 afișări
Imaginea articolului Oficial american: Administraţia Trump ar urma să vândă arme Arabiei Saudite fără aprobarea Congresului

Oficial american: Administraţia Trump ar urma să vândă arme Arabiei Saudite fără aprobarea Congresului

„Am înţeles că Trump ar putea face uz de o portiţă legislativă obscură din legea privind controlul armelor şi ar putea aproba o nouă vânzare de bombe către Arabia Saudită, ca acelea pe care le lansează în Yemen, folosind o metodă care ar putea bloca orice obiecţie a Congresului. Acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta”, a anunţat senatorul democrat pe Twitter.

Potrivit unor oficiali, unele prevederi legislative permit tranzacţionarea de arme la nivel internaţional fără ca preşedintele să aibă nevoie de aprobarea Congresului în cazul unei urgenţe naţionale. Aceştia susţin că Trump ar putea susţine că tensiunile în creştere cu Iranul ar fi un motiv întemeiat pentru a livra mai multe arme către Arabia Saudită, un important partener al Statelor Unite în regiune.

Donald Trump a mai făcut uz de aceste prevederi legislative, atunci când a declarat valul de imigranţi de la frontiera cu Mexicul ca fiind o urgenţă naţională, trecând astfel peste decizia Congresului, pentru a obţine şase miliarde de dolari pentru ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul.

Preşedintele Trump şi-a folosit în aprilie dreptul de veto faţă de o rezoluţie a Congresului american care prevedea că Washingtonul nu se va mai implica în conflictul din Yemen. Congresul adoptase pe 4 aprilie un proiect de rezoluţie care prevedea că Statele Unite nu vor mai acorda asistenţă coaliţiei formate din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici