Oficialii din Kurdistanul Irakian au anunţat un referendum pentru independenţă pe 25 septembrie. Guvernul de la Bagdad

Masoud Barzani, preşedintele guvernului regional al Kurdistanului Irakian, a anunţat organizarea unui referendum privind independenţa regiunii pe data de 25 septembrie, informează agenţia The Associated Press.

1461 afișări
Imaginea articolului Oficialii din Kurdistanul Irakian au anunţat un referendum pentru independenţă pe 25 septembrie. Guvernul de la Bagdad

Oficialii din Kurdistanul Irakian au anunţat un referendum pentru independenţă pe 25 septembrie

Masoud Barzani, preşedintele guvernului regional al Kurdistanului Irakian, a anunţat organizarea unui referendum privind independenţa regiunii pe data de 25 septembrie, informează agenţia The Associated Press.

Hamin Hawrami, un consilier prezidenţial kurd, a transmis că decizia a fost luată în urma unei întâlniri a reprezentanţilor principalelor partide politice kurde.

Guvernul de la Bagdad încă nu a avut o reacţie publică la anunţul oficialilor kurzi.

În luna aprilie, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat că respectă dreptul kurzilor de a vota pe tema independenţei, dar este de părere că acesta nu este momentul oportun pentru o astfel de acţiune.

Regiunea kurdă din Irak se bucură de un nivel ridicat de autonomie, având propriul legislativ şi forţe armate, însă relaţiile autorităţilor kurde cu Guvernul central de la Bagdad s-au deteriorat în ultimii ani din cauza disputelor pe o serie de teme, inclusiv împărţirea veniturilor din exploatarea petrolului şi controlul anumitor zone eliberate în cursul campaniei militare împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Mai multe state din regiune, inclusiv Turcia, care are o minoritate kurdă importantă în sud-estul ţării, se opun independenţei Kurdistanului Irakian, existând temeri că o astfel de mişcare ar alimenta sentimentele separatiste ale kurzilor din ţările vecine.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici