Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş a plătit Austriei cauţiunea de 125 de milioane de euro

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş a plătit Austriei cauţiunea de 125 de milioane de euro solicitată pentru eliberarea sa, dar trebuie să aştepte ca autorităţile să verifice provenienţa acestor bani înainte de a fi repus în libertate.

280 afișări
Imaginea articolului Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş a plătit Austriei cauţiunea de 125 de milioane de euro

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş a plătit Austriei cauţiunea de 125 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O sumă de 125 de milioane euro a fost transferată ieri (miercuri) în contul Curţii de Apel regionale din Viena", a anunţat tribunalul vienez, într-un comunicat publicat joi.

Direcţia poliţiei criminale federale, însărcinată cu spălarea de bani, a fost alertată şi va verifica provenienţa acestor fonduri, a mai anunţat tribunalul, explicând că această procedură suspendă plata cauţiunii şi, prin urmare, eliberarea lui Firtaş.

Poliţia austriacă l-a arestat pe Dmitro Firtaş în cursul nopţii de 12 spre 13 martie, în cadrul unei anchete a FBI, poliţia federală americană, care îl suspectează de corupţie internatională şi de formarea unei organizaţii criminale.

Justiţia austriacă a deschis o procedură de extrădare în Statele Unite. O hotărâre definitivă de extrădare ar putea fi pronunţată abia peste câteva săptămâni.

Oligarhul, o perioadă de timp apropiat de clanul preşedintelui ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici, nu va putea părăsi teritoriul austriac, chiar dacă va fi eliberat în schimbul cauţiunii de 125 de milioane euro, o sumă record în Austria.

Potrivit revistei Forbes Ukraine, Dmitro Firtaş este al 14-lea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 673 de milioane de dolari (aproape 500 de milioane de euro), obţinută în urma activităţilor sale în domeniul gazelor, via RosUkrEnergo, o companie mixtă cu gigantul Gazprom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici