Omagiu pentru Kim Jong-il: Sculptura gigant în memoria "patriotului de neînlocuit" - FOTO

Coreea de Nord a dezvelit o sculptură gigantică, realizată în stâncă în memoria fostului lider Kim Jong-il, a cărui aniversare va fi sărbătorită la 16 februarie prin evenimente de amploare, a anunţat joi presa oficială.

2002 afișări
Imaginea articolului Omagiu pentru Kim Jong-il: Sculptura gigant în memoria "patriotului de neînlocuit" - FOTO

Omagiu pentru Kim Jong-il: Sculptura gigant în memoria "patriotului de neînlocuit" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inscripţia "Patriot de neînlocuit, generalul Kim Jong-il. 16 februarie, Juche 101 (2012)" a fost sculptată chiar pe muntele Sokda, din provincia Pyongan meridional (sud-vest), potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Juche este ideologia dezvoltată de fondatorul regimului nord-coreean, Kim Il-sung. Ea se bazează pe revoluţie, suveranitate (autosuficienţă) şi cultul dinastiei Kim.

Inscripţia se întinde pe o lungime de 120 de metri. Numele Kim ocupă 5,5 metri lăţime, zece metri înălţime şi 1,4 metri adâncime.

"Autorităţile şi muncitorii din provincia Pyongan meridional au ales un loc foarte vizibil, care să reflecte dorinţa ardentă a poporului de a slăvi pentru eternitate virtuţile sale revoluţionare eterne", a subliniat KCNA în limbajul propagandistic obişnuit.

Kim Jong-il a decedat la 17 decembire în urma unei crize cardiace. El îl succedase pe Kim Il-sung în 1994 şi a condus ţara cu mână de fier.

Nord-coreeni au început să îi aducă un omagiu mergând în pelerinaj la Muntele Paektu, munte sacru unde s-ar fi născut, la 16 februarie 1942, potrivit biografiei sale oficiale.

Majoritatea istoricilor consideră însă că Kim s-a născut în Uniunea Sovietică, unde tatăl său Kim Il-sung a condus rezistenţa în faţa colonizatorului japonez până în 1945.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici