ONU a autorizat un organism internaţional care să identifice autorii atacurilor chimice din Siria

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat joi un organism internaţional de investigaţie căruia i se va permite să stabilească pentru prima dată cine este responsabil pentru atacurile chimice din Siria, informează site-ul Associated Press.

61 afișări
Imaginea articolului ONU a autorizat un organism internaţional care să identifice autorii atacurilor chimice din Siria

ONU a autorizat un organism internaţional care să identifice autorii atacurilor chimice din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul organism este rezultatul unei cooperări rare între Statele Unite şi Rusia privind conflictul din Siria, care a intrat în al cincilea an.

O scrisoare semnată de ambasadorul Rusiei şi preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Vitali Ciurkin, a fost trimisă joi Secretarului General al ONU Ban Ki-moon şi autorizează recomandările lui Ban pentru ca o comisie de anchetă independentă formată din trei membri să fie susţinută de experţi, care să aibă libertatea de a călători oriunde în Siria pentru identificarea celor responsabili pentru atacuri.

Guvernul sirian neagă folosirea de armamanet chimic, însă SUA şi alte state occidentale susţin că acesta trebuie învinovăţit, în mod special pentru butoaiele cu clor şi alţi agenţi toxici aruncate din elicoptere. Până acum, Naţiunile Unite şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice au reuşit doar să investigheze atacurile, fără a învinovăţi Guvernul sau pe rebeli.

Mai multe rapoarte au arătat în ultimele luni faptul că gruparea Stat Islamic a folosit substanţe chimice toxice.

Luna trecută, Consiliul a aprobat în mod unanim o rezoluţie care dă undă verde instituirii unui organism internaţional, care ar acţiona timp de un an, cu posibilitate de extindere.

Şeful ONU pentru Dezarmare, Kim Won-soo, a recunoscut miercuri că "accesul va fi o problemă foarte dificilă", mai ales în contextul în care gruparea SI controlează o mare parte din teritoriul Siriei. Kim a mai spus că organismul de investigaţie îşi va începe activitatea în câteva săptămâni. Unul dintre următorii paşi este actualizarea unui acord de cooperare cu Guvernul sirian.

Organismul de anchetă urmează să prezinte primul raport în termen de 90 zile după ce devine operaţional în totalitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici