ONU acuză Guvernul SUA de aplicarea unor tratamente inumane şi degradante lui Bradley Manning

Raportorul Special ONU pentru Tortură a acuzat Guvernul Statelor Unite de aplicarea unor tratamente inumane şi degradante militarului american Bradley Manning, încarcerat la izolare timp de aproape un an, sub suspiciunea că este sursa WikiLeaks.

406 afișări
Imaginea articolului ONU acuză Guvernul SUA de aplicarea unor tratamente inumane şi degradante lui Bradley Manning

Bradley Manning (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Juan Mendez a efectuat o investigaţie de 14 luni asupra tratamentelor aplicate lui Manning, de la plasarea sa într-o bază americană în mai 2010. El conchide că forţele americane se fac vinovate cel puţin de aplicarea unui tratament de cruzime şi inuman prin izolarea lui Manning 23 de ore pe zi, timp de 11 luni, în condiţii ce pot fi asimilate torturii, relatează The Guardian în ediţia electronică.

"Raportorul Special conchide că impunerea unor condiţii punitive grave de detenţie unei persoane care nu a fost găsită vinovată de nicio infracţiune constituie o încălcare atât a drepturilor sale la integritate fizică şi psihologică, cât şi a prezumţiei de nevinovăţie", scrie Mendez.

Aceste concluzii sunt publicate într-o anexă a raportului întocmit de Raportorul Special al Adunării Generale a ONU pentru Promovarea şi Protejarea Drepturilor Omului. Ele sunt susceptibile să relanseze criticile la adresa tratamentului dur aplicat de Guvernul american lui Manning, înainte de eventuala judecare a acestuia de o Curte Marţială în acest an.

Manning, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat pe 29 mai 2010 la baza Hammer de lângă Bagdad, unde lucra ca analist de informaţii. Împotriva sa au fost formulate 22 de capete de acuzare, inclusiv colaborare cu inamicul, în legătură cu scurgerea unei cantităţi masive de informaţii secrete către WikiLeaks. El a fost scos de la izolare pe 2 aprilie 2011, când a fost transferat de la Quantico la Fort Leavenworth (Kansas). În prezent, este deţinut într-o instalaţie din Virginia, pentru a se putea prezenta la Fort Meade (Maryland) înaintea unui eventual proces în faţa unei Curţi Marţiale.

Mendez a declarat pentru The Guardian că nu a putut stabili definitiv că militarul a fost torturat deoarece forţele americane i-au interzis să îl intervieveze pe deţinut în condiţii acceptabile. Pentagonul i-a refuzat să îl întâlnească în privat, insistând că toate conversaţiile trebuie monitorizate. Potrivit ONU, lipsa acestui caracter privat reprezintă o încălcare a procedurilor privind drepturile omului şi este denunţat ca inacceptabil de către Raportorul Special.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici