ONU acuză tortura şi maltratarea sistematică a deţinuţilor din estul Ucrainei

  • Ucraina se află în conflict din 2014 cu separatiştii prorusi din regiunile Doneţk şi Lugansk.
  • Potrivit ONU, aproximativ 4.000 de deţinuţi au fost supuşi torturii sau maltratării în Ucraina din 2014, atât pe teritoriul controlat de guvern, cât şi pe cel controlat de armată.
1172 afișări
Imaginea articolului ONU acuză tortura şi maltratarea sistematică a deţinuţilor din estul Ucrainei
ONU a declarat vineri (9 iulie) că torturarea şi maltratarea deţinuţilor continuă în zonele din estul Ucrainei aflate sub control separatist şi a solicitat „accesul confidenţial şi nestingherit” la locurile de detenţie.
 
Vorbind la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, Nada Al-Nashif, Înaltul Comisar Adjunct pentru Drepturile Omului, a mai spus că „încălcările comise de ambele părţi ale liniei de contact nu au dat naştere la stabilirea responsabilităţilor” de la începutul conflictului în Ucraina. 
 
"În timp ce victimele sunt de ordinul miilor, făptaşii care au fost traşi la răspundere sunt în număr de zeci,” a spus ea.
 
Ucraina se află în conflict din 2014 cu separatiştii prorusi din regiunile Doneţk şi Lugansk, un război care a izbucnit la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi a provocat moartea a peste 13.000 de persoane. 
 
Potrivit ONU, aproximativ 4.000 de deţinuţi au fost supuşi torturii sau maltratării în Ucraina din 2014, atât pe teritoriul controlat de guvern, cât şi pe cel controlat de armată.
 
În teritoriile controlate de grupuri armate, o mare majoritate a detenţiilor legate de conflicte care au fost documentate echivalează cu „detenţii arbitrare”, a spus Nada Al-Nashif. Înaltul Comisar este extrem de îngrijorat de „tortura şi maltratarea documentate în centrul „Izoliatsiia” din Donetk, precum şi în alte locuri de detenţie de pe teritoriul controlat de către separatişti.
 
„Aceste nereguli trebuie să se oprească”, a cerut înaltul oficial al ONU, cerând „accesul confidenţial şi nestingherit al Înaltului Comisar şi al altor observatori internaţionali independenţi la locurile de detenţie şi deţinuţi”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici