ONU cere Iranului să nu mai aresteze jurnalişti, în vederea unei dezbateri libere înaintea alegerilor

Anchetatori ai Naţiunilor Unite au cerut Iranului să înceteze să aresteze, să agreseze şi să persecute jurnalişti şi alţi activişti, pentru a facilita o dezbatere liberă înaintea alegerilor parlamentare din februarie, relatează Reuters în pagina online.

224 afișări
Imaginea articolului ONU cere Iranului să nu mai aresteze jurnalişti, în vederea unei dezbateri libere înaintea alegerilor

ONU cere Iranului să nu mai aresteze jurnalişti, în vederea unei dezbateri libere înaintea alegerilor

Într-o afirmaţie comună, ei au cerut Republicii Islamice să îi elibereze pe toţi jurnaliştii, inclusiv pe reporterul publicaţiei Washington Post Jason Rezaian, care au fost în mod "arbitrar şi ilegal arestaţi pentru exerciţiul lor pacifist privind drepturile fundamentale".

Rezaian, care are cetăţenie americană şi iraniană, a fost arestat în iulie 2014 pentru acuzaţii de spionaj şi a fost condamnat în urmă cu o lună, în cadrul unui verdict elaborat de serviciile de presă iraniene, INSA.

Preşedintele Hassan Rouhani a cerut duminică reglementări media mai transparente, într-o încercare aparentă de a proteja jurnaliştii de măsuri de represiune operate de către Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), o forţă care se opune vehement influenţei vestice.

Serviciile de securitate iraniene şi ofiţerii de securitate au arestat luna aceasta numeroşi jurnalişti, în ceea ce pare a fi "noua măsură de represiune lansată asupra libertăţii de exprimare şi mass-media", a spus Ahmed Shaheed, raportorul special al ONU pentru Iran.

Cinci jurnalişti au fost arestaţi pe data de 2 noiembrie de către membri îmbrăcaţi civil al unităţilor de informaţii ale Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice şi au fost acuzaţi că au luat parte la o reţea de infliltrare şi că au încercat să submineze Iranul în numele guvernelor din Vest, a spus el. Peste alţi doisprezece jurnalişti şi activişti au fost convocaţi la interogatoriu, potrivit unor informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici