ONU: Încă patru milioane de sirieni vor fugi din calea războiului în 2014

Alţi peste patru milioane de sirieni vor fugi din calea războiului în 2014, potrivit unor estimări ONU publicate de presă şi confirmate de către Naţiunile Unite pentru AFP.

196 afișări
Imaginea articolului ONU: Încă patru milioane de sirieni vor fugi din calea războiului în 2014

ONU: Încă patru milioane de sirieni vor fugi din calea războiului în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din acest număr, estimat la 4,25 de milioane, aproximativ două milioane de persoane ar urma să devină refugiaţi - în comparaţie cu un total prevăzut la sfârşitul lui 2013 să atingă 3,2 milioane de refugiaţi de la începutul conflictului, în martie 2011 -, în timp ce alte 2,25 de milioane se vor deplasa în interiorul ţării - în prezent există deja 4,25 de milioane de persoane deplasate -, potrivit unui document publicat de ONU în cadrul unei reuniuni a unor organizaţii umanitare care a avut loc pe 26 septembrie la Amann.

Potrivit documentului, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat în cadrul reuniunii că "scenariul cel mai probabil" în 2014 este o "escaladare a conflictului, o perturbare a serviciilor esenţiale şi o erodare şi mai mare a mecanismelor de ajutorare", însoţite de o creştere a ameninţării la adresa lucrătorilor umanitari.

ONU apreciază, astfel, că peste 8,3 milioane de sirieni vor avea nevoie de un ajutor umanitar în 2014, reprezentând o creştere de 37% în comparaţie cu situaţia din acest an, se arată în document.

Din aceste 8,3 milioane de persoane, 6,5 urmează să se deplaseze în interiorul ţării, cu 54% mai multe decât în 2013.

Populaţia Siriei era evaluată la peste 20 de milioane de persoane înaintea începerii conflictului din această ţară.

"Nu este vorba despre date definitive pentru 2014 (...), deoarece mai sunt două luni până la sfârşitul acestui an ca acestea să fie finalizate", a subliniat pentru AFP Adrian Edwards, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

"Această estimare s-a modificat deja", a declarat pentru AFP Jens Laerke, un purtător de cuvânt OCHA.

Pe teren, în timp ce protagoniştii sunt hotărâţi să lupte până la capăt şi în contextul în care eforturile vizând pacea au eşuat până acum, comunitatea internaţională încearcă în continuare să organizeze o conferinţă de pace care să pună capăt acestui conflict, soldat cu peste 115.000 de morţi, afirmă un ONG sirian.

Cea mai mare parte a refugiaţilor se află, în prezent, în ţări vecine, care cer comunităţii internaţionale un ajutor masiv, confruntându-se cu un aflux masiv de refugiaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici