ONU şi Moscova discută despre exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte

Oficiali de rang înalt ai ONU şi ai Rusiei s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta despre plângerile Rusiei potrivit cărora sancţiunile occidentale împiedică exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte, în ciuda unui acord negociat de ONU pentru a stimula livrările de mărfuri ruseşti şi ucrainene.

295 afișări
Imaginea articolului ONU şi Moscova discută despre exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte

Naţiunile Unite, Turcia, Ucraina şi Rusia au convenit la 22 iulie asupra a ceea ce a fost descris de şeful ONU, Antonio Guterres, drept un acord global pentru a relua exporturile de cereale şi îngrăşăminte din Marea Neagră ale Ucrainei şi pentru a facilita transporturile ruseşti, scrie Reuters.

În timp ce Statele Unite şi alţii au subliniat că alimentele şi îngrăşămintele ruseşti nu fac obiectul sancţiunilor impuse din cauza invaziei vecinului său de către Moscova la 24 februarie, Rusia a afirmat că a existat un efect asupra exporturilor sale.

Înaltul oficial comercial al ONU, Rebeca Grynspan, s-a întâlnit miercuri la Geneva cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin pentru o discuţie "pozitivă", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

"Discuţiile se desfăşoară la un nivel foarte constructiv şi profesional", a spus el. "Provocările sunt destul de clare, dar nu am de gând să intru în detaliile a ceea ce s-a discutat în jurul acelei mese".

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut marţi eliminarea "sancţiunilor logistice care împiedică accesul liber al cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale".

Plângerile Moscovei vin înaintea unor discuţii probabile care vizează extinderea acordului iniţial de 120 de zile care permite exporturile Ucrainei din Marea Neagră.

Scopul acordului pachet a fost de a ajuta la atenuarea unei crize alimentare globale despre care Naţiunile Unite spun că a fost agravată de războiul Rusiei din Ucraina şi a împins alte zeci de milioane de oameni în foamete. Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatori de grâu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici