Opoziţia siriană se RETRAGE de la reuniunile internaţionale - "Mesaj adresat tuturor guvernelor care se uită cum e ucis poporul sirian"

Opoziţia siriană a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la o serie de întâlniri organizate în străinătate, denunţând astfel "tăcerea internaţională asupra crimelor" comise de regim, la o zi după tiruri cu rachete împotriva oraşului Alep.

475 afișări
Imaginea articolului Opoziţia siriană se RETRAGE de la reuniunile internaţionale - "Mesaj adresat tuturor guvernelor care se uită cum e ucis poporul sirian"

Opoziţia siriană se RETRAGE de la reuniunile internaţionale - "Mesaj adresat tuturor guvernelor care se uită cum e ucis poporul sirian" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concomitent, Coaliţia opoziţiei a anunţat că va crea în curând un guvern în zona controlată de rebeli, un lucru care, potrivit unor experţi, ar urma să îi permită să recupereze terenul faţă de grupări islamiste implantate pe teren şi să împingă la o acţiune o comunitate internaţională recalcitrantă.

Liderul Coaliţiei Ahmed Moaz al-Khatib a declarat că retragerea opoziţiei de la reuniunile internaţionale reprezintă "un mesaj de protest adresat tuturor guvernelor din lume care văd cum este ucis poporul sirian şi doar se uită".

Acest gest are loc în contextul în care conflictul, soldat cu peste 70.000 de morţi potrivit ONU, urmează să intre în al treilea an, fără nicio soluţie la orizont.

Asimilând "tăcerea internaţională" unei "participări la masacru", opoziţia a anunţat că îşi va suspenda participarea la viitoarea reuniune a Prietenilor poporului sirian, prevăzută la 28 februarie la Roma, dar şi vizitele în Rusia, un aliat al regimului lui Bashar al-Assad, şi în Statele Unite.

Ea a anunţat că îi consideră în special pe liderii ruşi "vinovaţi din punct de vedere etic şi politic, deoarece ei continuă să susţină regimul cu armament".

Al-Khatib era aşteptat într-una dintre săptămânile viitoare la Moscova. El a fost invitat la Washington de către subsecretarul de Stat William Burns, în cadrul ultimei reuniuni a Prietenilor poporului sirian, la 12 decembrie.

"Nu vom putea vizita nicio ţară, dacă nu există o decizie clară cu privire la acest regim sălbatic şi barbar", a declarat al-Khatib la Cairo, referindu-se la regimul de la Damasc.

Londra a îndemnat opoziţia să îşi reconsidere decizia, afirmând că pregăteşte "o nouă ofertă de susţinere a Coaliţiei, la Roma".

Dar aceasta afirmă că nu mai vrea "să asculte declaraţii care nu sunt însoţite de fapte", apreciind că lumea poartă responsabilitatea de a-i proteja pe sirieni de un "măcelar", potrivit purtătorului de cuvânt al Coaliţiei Walid al-Bounni, care se referea la Bashar al-Assad.

"Dacă sunteţi prietenii noştri adevăraţi, ajutaţi-ne să oprim masacrele care sunt pe cale să fie comsie împotriva poporului nostru", a subliniat el.

Opoziţia a cerut în mai multe rânduri comunităţii internaţionale să furnizeze armament rebelilor pentru a lupta împotriva regimului, dar al-Bounni nu a evocat această problemă în mod explicit.

Un Guvern "rebel"

Coaliţia, recunoscută de mai multe ţări occidentale ca reprezentantul legitim al poporului sirian, a mai anunţat că intenţionează să formeze un Guvern însărcinat să gestioneze teritoriile aflate sub controlul rebelilor. Ea se va reuni la 2 martie la Istanbul (Turcia) pentru a decide componenţa Cabinetului "provizoriu" şi a-l alege pe şeful acestuia.

Acuzată frecvent că este deconectată de ceea ce se petrece pe teren, opoziţia "vrea să stabilească o prezenţă în Siria, care să îi ofere mai multă credibilitate", comentează Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

Pe teren, violenţele nu dau niciun semn de încetare, sâmbătă fiind ucise 64 de persoane, dintre care 34 de civili, în întreaga ţară, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care se bazează pe o reţea de activişti şi medici.

Cel puţin 37 de persoane, dintre care 19 copii, au fost ucişi vineri, iar alte 150 au fost rănite de tirul a trei rachete de tip sol-aer la Alep, în nord. Potrivit unor militanţi, aceste rachete sunt de tip Scud şi au fost trase din regiunea Damasc. Această informaţie nu a putut să fie verificată.

Potrivit unei surse militare care a dorit protecţia anonimatului, trupe suplimentare sunt în drum spre aeroportul internaţional din Alep, unde au loc confruntări armate între militari şi rebeli "care au utilizat materiale explozive pe drumuri, încercând să împiedice avansarea trupelor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici