Osama ben Laden a conceput complotul terorist dejucat în Marea Britanie în aprilie 2009

Osama ben Laden a fost organizatorul complotului în care agenţi ai Al-Qaida intenţionau să atace, în 2009, de Paşti, zone comerciale din Manchester, potrivit documentelor găsite în complexul în care a fost ucis liderul reţelei teroriste, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

100 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden a conceput complotul terorist dejucat în Marea Britanie în aprilie 2009

Osama ben Laden a conceput complotul terorist dejucat în Marea Britanie în aprilie 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele, confiscate de forţele speciale americane în timpul raidului din 2 mai împotriva locuinţei lui Osama ben Laden din Abbottabad, Pakistan, au fost predate MI5 pentru investigaţii ulterioare.

Complotul, dejucat în momentul în care poliţia a arestat mai mulţi suspecţi în 2009, viza centrul comercial Arndale, unde teroriştii sperau să ucidă persoanele care îl vizitau în timpul vacanţei de Paşti. Poliţia a arestat 12 bărbaţi - 11 pakistanezi şi un britanic - dar a fost nevoită să îi elibereze din cauza lipsei de dovezi împotriva lor.

Totodată, Saif al-Adel, înlocuitorul lui Osama ben Laden, le-ar fi ordonat adepţilor reţelei să "zdrobească" Londra pentru a răzbuna uciderea liderului lor. "Noul nostru lider a cerut un plan mare pentru Londra", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Ehsanullah Ehsan. "El crede că Marea Britanie este coloana vertebrală a Europei şi trebuie zdrobită", a adăugat acesta.

Ca răspuns la intensificarea ameninţării împotriva Londrei, Poliţia transporturilor (BTP) va putea purta arme în trenurile, staţiile şi metrourile din capitală pentru prima dată. Planul ar urma să fie anunţat săptămâna viitoare, afirmă cotidianul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici