Osama ben Laden dorea asasinarea lui Barack Obama şi era nemulţumit de unele filiale Al-Qaida

Osama ben Laden le ceruse militanţilor Al-Qaida să încerce să îl asasineze pe preşedintele SUA şi era foarte nemulţumit de situaţia reţelei teroriste, în special de unele filiale ale acesteia, conform documentelor publicate de academia West Point.

518 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden dorea asasinarea lui Barack Obama şi era nemulţumit de unele filiale Al-Qaida

Osama ben Laden dorea asasinarea lui Barack Obama şi era nemulţumit de unele filiale Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform documentelor confiscate din clădirea unde se ascundea fostul lider Al-Qaida, acesta era nemulţumit de atacurile filialelor regionale în care erau ucişi musulmani, lansând un apel la atacuri împotriva Statelor Unite, potrivit BBC News online.

Academia militară West Point a publicat joi 17 documente dintre cele peste 6.000 confiscate în timpul raidului forţelor speciale din mai 2011. Documentele datează din perioada septembrie 2006 - aprilie 2011.

Unele scrisori sugerează că reţeaua Al-Qaida avea o relaţie conflictuală cu Iranul. Osama ben Laden nu face nicio referire la Pakistan, unde a trăit nouă ani, dar documentele indicau că acesta nu avea încredere în serviciile secrete pakistaneze. Liderul Al-Qaida le cerea rudelor care veneau să îl viziteze să se asigure că nu erau urmărite.

Într-o scrisoare din 2010, ben Laden vorbea de "începerea unei noi etape, pentru corectarea greşelilor făcute". Liderul terorist fusese sfătuit de un apropiat, Adam Gadahn - un islamist născut în SUA, să se distanţeze de filiala irakiană a reţelei Al-Qaida.

Alte scrisori sugerează că ben Laden le ordonase subalternilor săi să încerce să îl asasineze pe preşedintele SUA, Barack Obama, sau pe generalul David Petraeus, şeful Statului Major Interarme al SUA, în timpul vizitelor acestora în Pakistan sau Afganistan.

Însă liderul Al-Qaida considera că nu merita efortul asasinării vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, pentru că, dacă acesta ar fi devenit preşedinte, Statele Unite ar fi intrat în criză. "Biden este total nepregătit pentru postul de preşedinte, iar SUA ar intra în criză", afirma ben Laden.

Într-o scrisoare din aprilie 2011, ben Laden vorbea de "Primăvara arabă", considerând că era un eveniment "formidabil".

Documentele arată că apropiaţii liderului Al-Qaida monitorizau presa americană. Adam Gadahn considera că postul ABC News este "destul de bun, chiar ar putea fi cel mai bun", însă "Fox News cade în prăpastie şi este lipsit de neutralitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici