Osama ben Laden dorea să intre în posesia unor arme nucleare

Osama ben Laden spera să obţină controlul asupra unor arme nucleare şi nu ar fi ezitat să le folosească, a afirmat o fostă gardă de corp a liderului al-Qaida, citată miercuri de cotidianul de limbă arabă Al-Quds Al-Arabi.

25 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden dorea să intre în posesia unor arme nucleare

Osama ben Laden dorea să intre în posesia unor arme nucleare

"Şeicul Osama (ben Laden) visa să deţină arme nucleare şi sunt sigur că, dacă ar fi intrat în posesia lor, nu ar fi ezitat să le folosească", a spus yemenitul Nasser al-Bahri, în timpul acestui interviu.

Cu ocazia unui summit privind securitatea nucleară, organizat la mijlocul lunii aprilie la Washington, Statele Unite au afirmat că al-Qaida manifestă un interes "puternic" faţă de armele nucleare şi a avertizat în legătură cu o ameninţare "reală", "gravă" şi "tot mai mare".

"Al-Qaida încearcă de peste 15 ani să obţină arma nucleară, iar interesul său rămâne puternic în prezent", declarase atunci consilierul preşedintelui Barack Obama pentru antiterorism, John Brennan.

Nasser al-Bahri, care a părăsit Al-Qaida în 2000, este coautor cu un jurnalist francez al unei cărţi despre viaţa sa alături de Osama ben Laden.

Într-un interviu recent, el a explicat că a vrut prin aceasta să convingă tinerii să nu se alăture reţelei al-Qaida. "Obiectivul principal al cărţii îl constituie a-i învăţa pe tineri (...) cum să spună nu" extremiştilor, a subliniat el.

Citat de Al-Quds Al-Arabi, cotidian cu sediul la Londra, al-Bahri, care trăieşte cu familia sa în Yemen, evocă totuşi "mândria" sa de a fi lucrat pentru protecţia unei "mari personalităţi".

El a subliniat că avea, în acea perioadă, ordinul de a evita cu orice preţ arestarea sa.

"Dacă nu îl puteam proteja (...), ar fi trebuit să îl ucidem. Era preferabil să fie capturat mort decât viu", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici